Het recept tegen eenzaamheid in Breda: Oma’s Soep

Foto: Pieter Bas Bouwman

Door het hele land zijn ze inmiddels al te vinden en binnenkort komen ze ook naar Breda. Stichting Oma’s Soep brengt jong en oud samen door het organiseren van wekelijkse activiteiten in de strijd tegen eenzaamheid.  

Studentenbestuur 

Na studentensteden als Amsterdam en Utrecht wordt Oma’s Soep dit jaar uitgebreid naar Breda. Een bewuste keuze om zich te vestigen in steden waar veel studenten te vinden zijn, want zij zijn een belangrijk ingrediënt in het recept. Iedere stad heeft namelijk zijn eigen studentenbestuur. 

Marlie Berman zit in het studentenbestuur in Breda. Momenteel bestaat het bestuur uit vijf raadsleden. Hiervoor zoeken ze nog twee enthousiaste studenten om het team compleet te maken. Ze vertelt over de diversiteit in de groep en de onderlinge verdeling. “Iedereen in de groep heeft zijn eigen functie. Zo doet de een de marketing, de ander ouderencoördinatie en weer iemand anders werft de vrijwilligers” vertelt Marlie. 

Samen koken 

Eens in de twee weken staan er verschillende activiteiten op de planning. Zo zijn er kookdagen waarbij ouderen samen met de studenten, die deze middagen organiseren, soep maken van buitenbeentjes groenten die anders niet verkocht zouden worden. Voor deze kookmiddagen worden verenigingshuizen of buurthuizen opengesteld. 

Naast de kookmiddagen zijn er ook andere initiatieven waarmee ze eenzaamheid tegen willen gaan. Zo zijn er “soep-aan-huis dagen” waarbij de studenten langs gaan bij ouderen die bijvoorbeeld niet meer zo goed ter been zijn. Daarnaast zijn er “Oma’s pen/belvrienden” hierbij kunnen ouderen zich aanmelden om belcontact te hebben om zo een praatje te kunnen maken. Aanmelden voor een van deze acties kan via de website of door via via met iemand van het studentenbestuur in contact te komen.  

Door te flyeren op plekken waar ouderen veel komen, zoals de fysio of de huisarts, komen ze in contact met hun doelgroep. 

Een tegen eenzaamheid 

Organisaties die zich inzetten voor eenzame ouderen zijn niet iets nieuws in Breda. Daarom staat de  stichting ook open voor samenwerkingen. “We werken momenteel al samen met studentenvereniging Phileas Fogg, dus samenwerken kan zeker”, aldus Marlie.  

Op zoek  

Ondanks dat het studentenbestuur nog niet helemaal compleet is, is Marlie al erg enthousiast over  het team. “Je ziet elkaar meerdere keren per week, dus dan houdt je er ook wel echt vrienden aan  over”, vertelt ze. Wel zijn er een paar vereisten waar je als student aan moet voldoen om bij het bestuur te kunnen. Zo moet je minimaal twee dagdelen per week beschikbaar zijn en minstens een jaar kunnen meehelpen.

Ben jij student en lijkt het je leuk om een steentje bij te dragen, of wil je graag helpen bij een van de activiteiten? Neem contact op via hun Instagramaccount: @omassoepbreda. 

Oma’s Soep is onder andere verkrijgbaar bij AH, PICNIC, Spar, PLUS en Flink. Artikel door Chiara Lauwerijssen  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen