Sam Maske wint Atelierprijs Breda 2024-2025

02 jul , 11:04 Nieuws
unnamed 4
Kunststudent Sam Maske, onlangs afgestudeerd aan de studie Art & Research bij St. Joost School of Art & Design, is uitgeroepen tot winnaar van de Atelierprijs 2024.
De winnaar mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier in het pand van Electron en krijgt begeleiding als startend ondernemer. Hij krijgt hiermee de kans om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar. Gemeente Breda wil met de Atelierprijs jonge, veelbelovende kunst- en designtalent stimuleren om zich aan Breda te binden. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda en Broedplaats Electron.

Lichting kickstart geven

De jury zegt erover: "We zouden een extra broedplaats kunnen bouwen om deze lichting de kickstart te geven die ze verdient. Jullie blinken uit in het kritisch onderzoeken, benoemen en authentiek verbeelden van maatschappelijke kwesties. Jullie werk toont nieuwe vormen van expressie, creativiteit en betrokkenheid. Die misschien niet altijd door iedereen worden begrepen, maar juist nu zo belangrijk zijn. Blijf nieuwsgierig, blijf verkennen en blijf ondernemen. We kijken ernaar uit om jullie en jullie werk overal tegen te blijven komen."

Atelierprijs Breda 2024-2025

Sam heeft zijn toekomstplannen als maker toegelicht voor een jury van deskundigen: Lisette Spee (Broedplaats Electron), Saskia Molema (gemeente Breda), Stijn Ros en Jesse Paauwe (winnaars Atelierprijs Breda 2023) en Willem Vermeulen (Avans Ondernemers Centrum).
De sollicitatieprocedure kenmerkte zich door een sterk aanbod van kandidaten die met een enorme drive en professionele kwaliteit zichzelf en hun artistieke werk presenteerden. Hieruit is Sam als winnaar naar voren gekomen. Naast het atelier (in beheer van CLIB) kan hij rekenen op begeleiding in het opzetten van een eigen beroepspraktijk en toegang tot het netwerk van Electron|MotMot om de invulling van professionele toekomstplannen een vliegende start te geven.

Het juryrapport zegt over Sam:

Hoewel je je uitdagingen kent, ken je ook je pad dat overduidelijk en intuïtief is uitgestippeld in Breda. Je hebt goed nagedacht over de stappen die je na je afstuderen gaat nemen en wat je vragen zijn om daar te komen. Je conceptuele kracht richt zich op een specifieke sector, die onderstreept hoe zeker je van je zaak bent. Je kwam op ons over als een introverte extravert, die enerzijds vanuit een maatschappelijke noodzaak hele groepen weet te mobiliseren, en anderzijds de stille, contemplatieve kracht van het eigen werk voor zich weet te laten spreken. We hopen dat je met dit atelier de volgende stappen kunt gaan zetten om in Breda van grote betekenis te worden als kunstenaar!
Marike de Nobel, wethouder Cultuur: "Door als gemeente deze Atelierprijs ter beschikking te stellen, willen we talent de ruimte bieden om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Zo proberen we talent ook te boeien en te blijven verbinden aan onze stad. Een van de belangrijke pijlers in ons cultuurbeleid van de toekomst."

NOW SHOW 2024 - Graduation Show St. Joost School of Art & Design

Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design de Graduation Show NOW SHOW van 27 juni t/m 30 juni. Kom naar de expositie op onze academie locatie in Breda en Den Bosch waar de afstudeerders van de bacheloropleidingen hun projecten presenteren. Bezoek één van de vele events, koop een uniek werk in de shop of bekijk het werk op het online platform nowshow.nl . Iedereen is van harte uitgenodigd: mis het niet!
De Breda App is nu beschikbaar voor Android telefoons via de Google Play Store en binnenkort ook in de Apple Play Store.