Op maandag 27 april is het weer zover:
Koningsdag. Hieronder tien feitjes over Koningsdag die jij nog niet wist.
Een verbod op Koninginnedag
1. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het verboden om Koninginnedag te vieren. De Duitse bezetters hadden besloten dat niemand nog mocht deelnemen aan Koninginnedag. Ter compensatie zetten Nederlandse oranje goudsbloemen op hun balkon. Nederlanders konden toch steun verwachten van hun koningin. Via radio Oranje sprak koningin Wilhelmina haar volk toch moed in.
Overgang
2. Als je de overgang van 30 april naar 27 april al verwarrend vond, wordt dat na dit feit alleen maar erger. Vóór 1949 werd Koninginnedag namelijk nog op 31 augustus gevierd. Dit was de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina. Later is dit verschoven naar 30 april, toen koningin Juliana de taak van haar moeder overnam. Prinses Beatrix heeft zich altijd gehouden aan die datum. Dat is maar goed ook, want haar verjaardag valt in de winter op 31 januari.
Als Koninginnedag op een zondag viel, werd het, tot 1980, verplaatst naar maandag 1 mei. Met Koningsdag wordt hetzelfde grapje uitgehaald. Valt het feest op een zondag dan vieren wij het op de zaterdag.
Rood, wit en blauw zijn de kleuren van de vlag..
3. Onze vlag is niet altijd rood, wit, blauw geweest. Tijdens de onafhankelijksstrijd tegen de Spanjaarden verscheen er voor het eerst een Nederlandse vlag, maar deze was oranje, wit, blauw. Waarom de kleur van de vlag uiteindelijk is veranderd van oranje naar rood is slechts speculatie. Wel was het pas in 1937 dat de vlag veranderd is naar de inmiddels vertrouwde kleuren.
Lees ook:
Van Nassau naar Oranje
4. Willem van Oranje heeft zijn naam te danken aan zijn neef Rene. Zijn neef had het Franse prinsendom Orange, dat hij na zijn dood aan Willem gaf. Voor ons een mooie uitkomst, want dat gaf ons ook meteen een nationale kleur.
5. De avond voor Koningsdag wordt Koningsnacht genoemd, maar niet overal. In Apeldoorn en omstreken heet is dat pas de avond ná Koningsdag. Zij noemen de nacht ervoor prinsennacht.
6. Nederland had nog een nationale feestdag: in de 19de eeuw hadden wij op 18 juni Waterloodag. Naarmate de tijd vorderde, verloor de dag haar betekenis, tot de dag helemaal verdween.
Heel Nederland in shock
7. Karst Tates reed op 30 april 2009 met een zwarte Suzuki Swift in op een menigte die stond te kijken bij een optocht. De koninklijke familie was hier ook bij, maar bleef gelukkig ongedeerd. De aanslag kostte acht mensen hun leven, waaronder Tates zelf. Heel nederland was op dat moment geschokt.
Meest gefilmde gebeurtenis
8. Koningsdag is de meest gefilmde gebeurtenis in onze geschiedenis. De oudste, bekendste opname is gemaakt op 31 augustus 1898. Koningin Wilhelmina werd op dat moment ingehuldigd. Dit wordt ook wel gezien als ‘Koninginnedag 1′.
9. Koninginnedag is eigenlijk niets nieuws. In 1885 bestond het feest al, maar toen werd het gevierd op 31 augustus. De koninklijke familie was er bijna nooit zelf bij, en het was meer bedoeld voor kinderen.
Ook in het Caribisch gebied
10. Niet alleen in Nederland, maar ook op Curaçao, Sint Maarten én op Aruba wordt Koningsdag gevierd. Deze eilanden behoren namelijk tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het bestuur van deze drie is in principe autonoom, maar een feestje meepakken daar zeggen ze geen nee tegen.