Vervangen vlees en zuivel goed voor kinderen

Foto: Voedingscentrum

Een deel vlees en zuivel vervangen door plantaardig producten is gunstig voor de gezondheid van kinderen. Ze krijgen dan minder verzadigd vet binnen, meer vezels en de inname van vitamines en mineralen blijft ongeveer hetzelfde. 

Dit blijkt uit nieuw simulatieonderzoek van het RIVM. De data van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van 2- tot 6-jarigen werd gebruikt. Bijna 1.300 ouders/verzorgers vulden daarvoor 2 dagen een eetdagboekje in. Deze data gebruikte het RIVM om met een computermodel 2 scenario’s te berekenen. In het ene scenario vervingen ze 30% van het vlees en zuivel door plantaardige producten. In het tweede scenario vervingen ze 100%. De kinderen aten dus niet echt volgens deze 2 varianten. 

Resultaten van het onderzoek

In beide scenario’s daalde de inname van verzadigd vet en steeg de vezelinname, in lijn met de aanbevelingen voor een goede voeding. In het 30% scenario bleef de inname van vitamines en mineralen ongeveer hetzelfde. Wanneer al het vlees en zuivel werd vervangen ontstond een lagere inname van vitamine B1, vitamine B12 en het mineraal zink. Voor een klein deel van de meisjes van 4-6 jaar lag die inname onder de aanbevolen hoeveelheid. 

De onderzoekers concluderen daarom dat het gedeeltelijk vervangen van vlees- en zuivelproducten door plantaardige voedingsmiddelen gunstig is voor de gezondheid van kinderen. Bij een volledige vervanging moet gelet worden op het voorkomen van tekorten. 

Beperkingen van het onderzoek

Bij dit soort simulatiestudies is het erg belangrijk welke alternatieven de onderzoekers voor de gegeten producten in het computermodel stoppen. In deze studie is bijvoorbeeld gekozen voor sojadrink in plaats van melk, pindakaas in plaats van vleeswaar of kaas op brood en peulvruchten en vleesvervangers in plaats van vlees bij de warme maaltijd. Je weet niet of kinderen in het echt ook deze producten gaan eten als vervanging van vlees en zuivel. Daarom geeft dit onderzoek alleen een indicatie.

Waarom dit onderzoek?

Minder dierlijke producten eten en drinken is goed voor het milieu en in lijn met de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad. Maar minderen moet niet ten koste gaan van de gezondheid van kinderen. Daarom modelleerde het RIVM de impact van een meer duurzame voeding op de inname van voedingstoffen door Nederlandse kinderen. 

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen