Zonnebloemauto geeft meer vrijheid

Foto: de Zonnebloem

Paul Depla onthulde bij het nationaal bureau van de Zonnebloem de Bredase Zonnebloemauto. Hij overhandigde, in het bijzijn van directeur Noud van Rooij, symbolisch de sleutel aan mevrouw Danielle van Hooff, die gebruikmaakt van een rolstoel. Zij gaat er met een vriendin een dagje op uit.

De aangepaste rolstoelauto is vanaf nu te huur voor mensen met een lichamelijke beperking en geeft hen extra bewegingsvrijheid. Vorig jaar startte Nationale Vereniging de Zonnebloem op zes plaatsen in Nederland een proef met rolstoelhuurauto’s en vanwege het succes wordt het aantal auto’s dit najaar met 15 uitgebreid. Breda is de tweede Brabantse plaats waar een auto gehuurd kan worden.

Zelf de regie behouden

Burgemeester Depla: “Ook als je bent aangewezen op een rolstoel of scootmobiel wil je kunnen gaan en staan waar je wilt, zonder afhankelijk te zijn van een ander. Vanaf vandaag kan dat met de Zonnebloemauto in Breda. Een mooi initiatief dat eraan bijdraagt dat mensen met een lichamelijke beperking zelf de regie in handen kunnen  houden.”

Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft er naar dat iedereen met een lichamelijke beperking zonder extra zorgen deel kan nemen aan de maatschappij. Vrijwilligers van lokale afdelingen komen met regelmaat bij deelnemers thuis en er worden jaarlijks meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Ook kent de vereniging een uitgebreid aanbod aan aangepaste vakanties. Tot voor kort bood zij echter nog geen mogelijkheden voor mindervaliden die er met de auto een dagje uit wilden.

Te huur voor rolstoel- of scootmobielgebruikers

De uitgifte van de Bredase Zonnebloemauto aan huurders gaat plaatsvinden vanuit het nationaal bureau van de vereniging aan de Zorgvlietstraat 491. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, moet via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aangevraagd worden, die eenmalig tien euro kost. Een dag autohuur kost veertig euro waarbij de eerste honderd kilometer zijn inbegrepen.

De Zonnebloemauto geeft huurders (bewegings)vrijheid. De huurder bepaalt namelijk zelf wanneer hij gaat en kan ook nog eens enkele familieleden of vrienden meenemen omdat de rolstoel-gebondene een plekje achterin de auto bezet. De Zonnebloem is bezig met het opzetten van een pool vrijwilligers die mee kunnen als bestuurder tijdens een dagje uit met de auto. Aanmelden kan via http://www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden