Amphia geeft mantelzorgers lintje

Foto: Amphia Ziekenhuis

Het is de afgelopen jaren een emotionele bijeenkomst gebleken: de uitreiking van de Amphia lintjes. Mensen die net dat stapje extra zetten voor een kankerpatiënt worden op deze bijzondere dag in het zonnetje gezet. Op zaterdag 17 oktober 2015 werden voor het vijfde achtereenvolgende jaar lintjes uitgereikt.

De meeste lintjesdragers vinden hun bijdrage vanzelfsprekend. De inzenders en de jury denken daar heel anders over. Hans Meij, directeur Amphia en jurylid: “Het zijn juist vaak de mensen om de patiënt heen die ervoor zorgen dat een patiënt de lichamelijk en emotioneel zware tijden van onderzoek en behandeling kan volhouden”.

bijzondere verhalen

Dit jaar ontving Amphia ruim 70 inzendingen. Iedere inzending heeft een eigen bijzonder verhaal. Het zijn allemaal verhalen die gaan over ‘gewone’ mensen die van onschatbare waarde zijn in het leven van patiënten met kanker. Dit jaar hebben 20 mensen uiteindelijk een lintje ontvangen. Het zijn familieleden van kankerpatiënten, maar ook vrienden en buren. Stuk voor stuk mensen die zich inzetten om het leven van de patiënt een stukje aangenamer te maken. Zoals de slogan van de lintjesregen luidt: “Kanker verdient niemand, een lintje wel”.

niet aflatende inzet

Drie keer werden zij genomineerd, de familie Stoop uit Oosterhout. Meerdere keren kreeg het gezin te maken met kanker, ook al op jonge leeftijd. Ondanks alle tegenslag bleven zij vechten en stonden altijd voor elkaar klaar. Deze niet aflatende inzet rechtvaardigde voor de jury een welverdiend lintje.

Evenzo verdiend is het lintje voor de heer De Jonge, genomineerd door zijn buurvrouw, mevrouw Lindenboom, die voor de tweede keer kanker heeft. Buurman Floor is dag en nacht beschikbaar voor haar en haar man die al 20 jaar Parkinson heeft. Samen maken de buurmannen regelmatig nog muziek. Het zorgt voor afleiding en meneer Lindenboom blijft zo geestelijk accuraat. De jury vindt dit een toonbeeld van hoe buren met elkaar om horen te gaan. Het is mantelzorg in de meest pure vorm.

Adrienne Verboom, vrijwilliger van KWF Kankerbestrijding en jurylid van de Lintjesregen hoort alle emotionele verhalen regelmatig. Adrienne: “Als je zelf geen kanker hebt of hebt gehad, ken je meestal wel iemand in je omgeving die deze ziekte heeft. Dan weet je hoe belangrijk de steun is van familie, vrienden en bekenden. Het is mooi dat Amphia het belang van de omgeving van een kankerpatiënt erkent en daar met de Lintjesregen aandacht voor vraagt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen