Jongeren met beperking makkelijk doelwit gsm-afpersers

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Wanneer is een verhaal echt en wanneer is het flauwekul? Vaak is dat onderscheid moeilijk te maken als het om oplichting gaat. Dat is extra lastig voor mensen met een verstandelijke beperking. Oplichters pakken hen in met geraffineerde praatjes. Vervolgens worden ze met torenhoge kosten voor telefoonabonnementen opgezadeld, zoals in het geval van een 23-jarige vrouw uit Noord-Holland.

Via de website Sexjobs.nl, een ‘erotische marktplaats’, zoekt een jonge vrouw (23) naar een manier waarop ze wat geld kan verdienen. Op de site staan tal van advertenties van personen die erotische diensten aanbieden. Haar oog valt op een (niet-erotische) oproep waarmee ze makkelijk en snel geld lijkt te kunnen verdienen:

Advertentie gsm-afperser

De advertentie zoals de 23-jarige vrouw deze aantrof

Ze komt in contact met een man die haar vraagt telefoonabonnementen af te sluiten. Hij neemt haar mee naar het centrum van Amsterdam om telefoonwinkels te bezoeken. Bij elke winkel die ze bezoeken, sluiten ze op haar naam dure abonnementen af. Hij overtuigt haar met het verhaal dat de kosten voor deze abonnementen worden geannuleerd. Zogenaamd zorgt zijn zwager, die een functie heeft ‘op het hoofdkantoor dat samenwerkt met alle grote telecomproviders in Nederland’, daar voor. In korte tijd hebben ze zes dure telefoonabonnementen afgesloten.

Computer op afbetaling
Ook bezoeken de twee een filiaal van de Media Markt, waar op afbetaling een computer ter waarde van € 2.100,- wordt aangeschaft. Hoewel de vrouw geen inkomen heeft, gaat de winkel toch akkoord met een financiering van vier jaar. De verkoopmedewerker wordt om de tuin geleid met smoezen die de man de vrouw heeft ingefluisterd. Zelf blijft hij buiten de winkel wachten, waar hij de spullen in ontvangst neemt als de vrouw de winkel verlaat.

Keuze website geen toeval
Dat de oplichter zijn slachtoffers zoekt via een erotisch website, lijkt geen toeval. Cybercriminelen en andere oplichters slaan vaak toe op sites waarvan slachtoffers liever niet aan de grote klok hangen dat ze die hebben bezocht. Ze krijgen vaak het gevoel dat ‘ze er zelf om hebben gevraagd’ en dat verhoogt de drempel om aangifte te doen. En dat is precies wat de oplichter wil.

Kwetsbare groepen
Dat slachtoffers van oplichters juist in kwetsbare groepen vallen is geen nieuw verschijnsel. In 2012 sprak de politie in het ‘Nationaal dreigingsbeeld‘ (pdf) over een ‘relatief nieuw’ verschijnsel. Oplichters houden zich bijvoorbeeld graag op rond scholen met autistische of verstandelijk beperkte jongeren. Net als in dit geval van de 23-jarige vrouw proberen ze abonnementen voor mobiele telefoons op hun naam af te sluiten, zogeheten gsm-afpersing. Ook zijn ze misbruikt als geldezel, waarbij de crimineel geld witwast via de bankrekening van zo’n jongere. Hoe vaak het precies voor komt, is niet bekend bij de Fraudehelpdesk.

De schade
Het goedgelovige karakter van de vrouw heeft tot flinke financiële gevolgen geleid. De schade van deze gsm-afpersing is opgelopen tot zo’n € 10.000,-. De moeder van het slachtoffer is in gesprek met de providers om te onderzoeken of ze in aanmerking komt voor een coulanceregeling. Met de Media Markt is al een regeling getroffen. Het bedrijf heeft de rente kwijtgescholden is akkoord gegaan met slechts de betaling voor de computer zelf.

Bron foto: Harusday/Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen