FBI waarschuwt ambtenaren voor gevaren van ‘doxing’

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Ambtenaren en politiemensen zijn nog altijd een interessant doelwit voor cybercriminelen. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse Internet Crime Complaint Center (IC3), een meldpunt onder andere van de FBI. Via open bronnen als social media winnen kwaadwillenden informatie in over hun doelwit, waarna ze met deze kennis inbreken op e-mailaccounts.

Recent voorbeeld
Het IC3 geeft een recent voorbeeld, waarbij een oplichter zich bij een internetprovider voordoet als medewerker van de overheidsinstelling. Hij peutert informatie los, waarmee hij vervolgens naar de beheerder van het e-mailaccount van het doelwit gaat. Uiteindelijk krijgt de crimineel toegang dat het e-mailaccount en daarmee tot allerlei gevoelige informatie.

‘Doxing’
Het IC3 spreekt over zogeheten doxing, het ongevraagd verzamelen van gegevens over een bepaalde persoon op basis van openbare bronnen als Facebook, Twitter en andere websites. Het kan gaan om adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden. Ook informatie die familieleden van het doelwit publiceren is een potentiële bron voor deze personen.

Veiligheidstips
Om het gevaar op doxing te beperken geeft het IC3 een aantal tips:

• Verhoog de veiligheid van uw e-mailaccount met de zogeheten two-factor authentication. Hiermee kunt u bijvoorbeeld instellen dat u pas toegang tot uw e-mail krijgt na het ontvangen van een smsje. Bekijk of uw e-mailaanbieder deze mogelijkheid heeft.
• Zet de privacy instellingen zo hoog mogelijk op uw social media-accounts. Plaats geen verwijzingen naar uw functie, werklocatie of lopende dossiers. Vraag ook aan familieleden om hetzelfde te doen.
• Wees terughoudend met het plaatsen van opmerkingen op social media.
• Zet niet in uw ´bio´ op Twitter of Instagram dat u voor de overheid werkt als het om een privé-account gaat.
• Zorg dat de veiligheid van uw internetverbinding thuis op orde is.
• Wijzig regelmatig uw wachtwoorden.
• Bewaar uw inlog-gegevens niet op uw computer of in de buurt ervan.
• Zoek regelmatig uzelf op internet om te zien wat er allemaal in open bronnen over uzelf te vinden is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen