Veranderingen voor je portemonnee vanaf 1 juli

30 jun , 13:14 Nieuws
geld betalen euro
Let op, het leven wordt weer een beetje duurder per maandag 1 juli 2024. Wat kan er in jouw situatie zoal veranderen? We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.
Dit komt deels door wijzigingen in de wet- en regelgeving (zie Rijksoverheid ), of omdat prijzen van abonnementen of huren weer omhoog gaan.
Positief is dat per 1 juli de minimumlonen en uitkeringen omhoog gaan. Zo stijgt het bruto minimumloon van 13,27 naar 13,68 euro per uur. Wie 40 uur per week werkt en het minimumloon verdient, gaat er netto ruim 43 euro per maand op vooruit.
De uitkeringen, die zijn gekoppeld aan het minimumloon gaan ook omhoog. Het gaat bijvoorbeeld om de AOW, de WW en de Ziektewet. Zo komt de AOW vanaf 1 juli uit op netto 1.486,24 euro per maand voor alleenstaanden. Wie samenwoont of is getrouwd, komt uit op 1.010,69 euro.

Tijdelijke huurcontracten mogen niet meer

Woningeigenaren mogen hun huurders vanaf 1 juli geen tijdelijke contract meer geven. In 2015 werden deze contracten toegestaan, maar de politiek vond dat verhuurders hier te vaak gebruik van maakten en heeft er daarom paal en perk aan gesteld. Vanaf heden is een huurcontract voor onbepaalde tijd. Uitzonderingen zijn er wel voor bijvoorbeeld studenten en statushouders. Dat geldt bij nieuwe contracten.

Huurverhoging sociale huurwoningen

Vanaf 1 juli mogen verhuurders van sociale huurwoningen de huren verhogen met maximaal 5,8 procent als de kale huur 300 euro of meer per maand is. Is de huur lager, dan mag die met maximaal 25 euro omhoog. Heb je een hoog inkomen, dan mag je verhuurder een nog hogere huurverhoging voorstellen. De hoogte is afhankelijk van je inkomen en mag maximaal stijgen met 50 tot 100 euro per maand.

Huren gaan met 5 procent omhoog

Wie een woning huurt bij een corporatie, betaalt vanaf juli gemiddeld 5,1 procent meer. Bij een kale huurprijs van 600 euro, betekent het een verhoging van ruim 30 euro per maand. Wie in een tochtig huis woont, krijgt in veel gevallen een lagere verhoging of gaat zelfs helemaal niets extra’s betalen. Wie een lager inkomen heeft, krijgt mogelijk meer huurtoeslag.

Huren in de vrije sector aan banden

Wie een woning huurt in de vrije sector gaat in de toekomst mogelijk minder betalen. Op 1 juli gaan nieuwe regels in waarin de kwaliteit van een woning wordt gekoppeld aan de maximale huurprijs, via het zogeheten puntenstelsel. Dit stelsel is er al een tijdje, maar geldt met ingang van juli ook voor iets duurdere huurhuizen. De nieuwe regels zijn alleen van toepassing op nieuwe overeenkomsten.
Het is vanaf maandag verboden om tabak en aanverwante producten zoals bijvoorbeeld e-sigaretten te verkopen in supermarkten en in cafés, restaurants en andere horeca.

Internetten en tv-kijken wordt duurder

De prijzen van abonnementen voor internet, tv en vaste telefonie gaan omhoog bij diverse providers. Zo betaal je bij Ziggo vanaf 1 juli 1 euro per maand extra voor internet. Voor tv en vaste telefonie komt er respectievelijk 0,50 en 1,20 euro bij. De prijzen kunnen afwijken, afhankelijk van het abonnement.
KPN verhoogt zijn tarieven eveneens, met 3,8 procent. Dat betekent dat de prijsstijgingen kunnen oplopen tot 2 euro per maand, al hangt het ook hier af van welk abonnement je hebt. De providers zeggen dat de verhogingen nodig zijn vanwege inflatiecorrectie. Odido verhoogde begin dit jaar zijn abonnementsprijzen al met gemiddeld 5,7 procent.

Automatisch dubbele kinderbijslag voor kinderen in de Wlz

Ouders met kinderen die langdurige zorg nodig hebben, krijgen voortaan automatisch dubbele kinderbijslag. Die mogelijkheid bestond al, maar de aanvraag was voor veel ouders te ingewikkeld, waardoor ze van die uitkering geen gebruikmaken. Ook kunnen ouders de uitkering met terugwerkende kracht aanvragen voor de afgelopen zes maanden.

Postzegels 5 cent duurder

Postzegels worden vanaf 1 juli 5 cent duurder en de prijs gaat van 1,09 naar 1,14 euro. Ook een brief versturen naar het buitenland wordt 5 eurocent duurder en kost voortaan 1,80 euro. De tarieven voor het versturen van een pakket gaan niet omhoog. Oude postzegels zijn wel geldig, maar dan moet er bij geplakt worden. Zegels met een bedrag in guldens zijn niet meer geldig.
Ook voor ondernemers zijn er veranderingen door nieuwe wetten en regels. Kijk voor alle informatie hierover op kvk.nl .
De Breda App is nu beschikbaar voor Android telefoons via de Google Play Store en binnenkort ook in de Apple Play Store.
pexels pixabay 164493