HORNBACHhelpt schiet handboogschietvereniging Alliance d'Amitié Ulvenhout te hulp

jul 05 , 21:37 Nieuws
6682c563af9e8
Handboogschietvereniging Alliance d'Amitié in Ulvenhout verzorgt clinics voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Om de binnenbaan van het complex veilig te houden, moest de verouderde achterwand bij de schietschijven worden bedekt met rubberen tegels.
Omdat Alliance d'Amitié onvoldoende budget had voor een nieuwe achterwand, richtten de vrijwilligers van HORNBACHhelpt hun pijlen op dit project.

Veel activiteiten

Sinds de oprichting in 1851 houdt Alliance d'Amitié boogschietwedstrijden in allerlei disciplines. De vereniging organiseerde zondag 16 juni nog een internationale wedstrijd en binnenkort vindt hier het Nederlands Kampioenschap Indoor plaats. "Maar er gebeurt meer", zegt clubsecretaris Frank Burm. "We verzorgen clinics voor kinderen uit het speciaal onderwijs en voor studenten. Tijdens die clinics leren we de deelnemers zo veilig mogelijk handboogschieten. Je moet bijvoorbeeld om je heen kijken en geduldig wachten, totdat iedereen heeft geschoten. Veiligheid gaat boven alles."

Al 7 jaar geen onderhoud

Alliance d'Amitié wilde de binnenbaan nog veiliger maken dan deze al was. Veel pijlen die afgevuurd worden, missen de schietschijf en belanden in de wand of op de grond. "Sommige pijlen gaan wel 200 km per uur", legt Frank uit. "Onze wand was al 7 jaar niet meer onderhouden. Als zo'n wand in slechte staat verkeert, kaatsen de pijlen terug of raken ze beschadigd en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Om die voor te zijn, wilden we rubberen tegels tegen de wand plaatsen. Dat kost veel geld en voor zulke uitgaven hebben we te weinig budget", aldus Frank, die koortsachtig nadacht over een oplossing. "Ik moest ineens denken aan een clinic die we ooit verzorgden voor de sympathieke vrijwilligers van HORNBACHhelpt." Hij waagde het erop en vroeg HORNBACHhelpt of zij iets voor de club konden betekenen.

Nieuwe achterwand van hout en rubber

Roger Wildhagen, Projectcoördinator van HORNBACHhelpt in Breda, stelde in een mum van tijd een team vrijwilligers samen. Hij herinnert zich de clinic bij Alliance d'Amitié nog goed: "Dit is zo'n vriendelijke club mensen die zich inzet voor anderen. We wilden hen dan ook graag helpen." Roger verzamelde alle artikelen en gereedschappen bij de projectbouwmarkt in Breda en ging op 29 juni met 4 vrijwilligers naar Ulvenhout. Op de binnenbaan namen ze 14 meter achterwand onder handen. "Eerst verwijderen we al het oude hout van de achterwand. Daar hebben we sterk, nieuw hout tegenaan gezet dat weer jaren meekan. Vervolgens monteerden we een paar honderd rubberen tegels aan de wand. Een pittige klus, maar gelukkig schoten 4 handige mensen van de vereniging ons te hulp. Na 5 uur buffelen was de achterwand gloednieuw!", zegt Roger.

Goud waard

Wat Roger betreft, smaakt deze ervaring naar meer. "Het geeft een goed gevoel om anderen te helpen. Zeker als ze zelf iets doen voor de samenleving, zoals Alliance d'Amitié. Clinics verzorgen voor mensen die net even wat meer uitdagingen hebben dan anderen, dat is goud waard." Clubsecretaris Frank straalt, als hij naar de vakkundig gerenoveerde achterwand kijkt. Hij zegt: "Voor mij is er niets leukers dan mensen achter een pijl en boog te zien plaatsnemen. Vooral nu de pijlen goed én veilig in de wand blijven vastzitten vanwege de nieuwe, rubberen tegels. Dankzij Stichting HORNBACHhelpt kan onze vereniging weer jaren voort met de binnenbaan. Daar zijn we enorm dankbaar voor."
De Breda App is nu beschikbaar voor Android telefoons via de Google Play Store (Android) en in de App Store voor Apple gebruikers.
6682c5698c3c4