Thema droogteproblematiek centraal tijdens lezing Partij voor de Dieren

feb 17 2023, 8:42 Nieuws
pvd 2270
In de aanloop naar de waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023 organiseert Partij voor de Dieren Brabantse Delta een drietal lezingen, in respectievelijk Effen (Breda), Bergen op Zoom en Tilburg. De lezingen gaan over de kernthema’s van het waterschap, benaderd vanuit de unieke kijk van de Partij voor de Dieren op deze kwesties.
De lezingen worden gegeven door de top 4 kandidaten van de lijst: Cynthia Pallandt, Ludo Maas, Marinel van Walsum en Hanneke van Andel. Ze worden gemodereerd door bekende partijgenoten zoals het Bredase raadslid Tristan Schonis, en de eerste en derde lezing worden aangekleed met live muziek door The Vision of Johanna.
Thema één is waterkwantiteit. Marinel van Walsum zal de visie van de Partij voor de Dieren op droogteproblematiek bespreken, een visie die we recentelijk ook terugzagen in het rapport Zonder water, geen later, van de door Provinciale Staten ingestelde Commissie Droogte. Van Walsum zal speciale aandacht besteden aan het bodemleven, dat van groot belang is voor alle dieren en planten.
Het tweede thema is waterkwaliteit. Vissen worden gebruikt als maatstaf voor de waterkwaliteit, maar de Partij voor de Dieren vindt vissen meer dan een papieren doel. Hun welzijn is óók belangrijk. Hier zal Ludo Maas deze avond op ingaan. Hanneke van Andel gaat in op een ander aspect van waterkwaliteit waar zij vanuit haar werk als farmaceutisch consulent bijzonder veel vanaf weet: de gevolgen van medicijnresten die in water terechtkomen, en hoe dit het beste kan worden voorkomen.
Het drieluik eindigt met een lezing over waterveiligheid. Gravende dieren, zoals bevers, muskusratten en konijnen, worden gezien als gevaar voor de dijken waar ons land zo afhankelijk van is geworden. Hoe zorgen we ervoor dat zowel mensen als dieren veilig blijven, en in harmonie met elkaar kunnen leven? Over dit spanningsveld zal lijsttrekker Cynthia Pallandt spreken.
De lezingen vinden plaats op 23 februari, 2 maart en 9 maart van 20.00 tot 21.00 uur, met inloop vanaf 19.30 en mogelijkheid om na afloop na te praten. De locaties zijn respectievelijk: Gemeenschapshuis Kievitslaar (Rijsbergseweg 354 in Effen), Grand Cafe de Bourgondiër (Grote Markt 2-3 in Bergen op Zoom) en Auberge du Bonheur (Bredaseweg 441 in Tilburg). Bezoekers worden welkom geheten met koffie of thee. Er zijn geen kosten aan de lezingen verbonden, en aanmelden is niet nodig.