30 waargebeurde verhalen over mensenhandel op het Chasséveld

Foto: Gemeente Breda

Dertig paar ogen vertellen de komende weken vanaf het Chasséveld een donker verhaal. Deze ogen staan voor 30 in Nederland opgetekende verhalen, die deel uitmaken van de foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’.

CoMensha (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) en stichting OpenMind werkten samen met Gemeente Breda aan deze bijzondere tentoonstelling in het centrum van de stad. ‘Open je ogen’ leert sinds 4 mei bezoekers meer over de duistere wereld van mensenhandel. Tijdens de themadag op woensdag 11 mei besprak burgemeester Paul Depla na een bezoek aan de expositie samen met de manager van CoMensha, Brian Varma, de noodzaak om dergelijke verhalen te delen met de buitenwereld. Gemeente Breda wilt graag draagvlak en bewustwording creëren en zorgen dat de signalen op de juiste plek terecht komen. Hoe meer mensen signalen gaan herkennen, hoe eerder we kunnen ingrijpen.

Mensenhandel onder de aandacht brengen
‘Open je ogen’ is een reizende tentoonstelling van 30 portretten en verhalen van slachtoffers, met als doel om de ernst en diversiteit van mensenhandel in Nederland een beeld te geven in de openbare ruimte. Mannen, maar vooral vrouwen en kinderen zijn – ook in Nederland – slachtoffers van mensenhandel.

Verhalen over gedwongen prostitutie en geweld
30 mensen waren bereid om hun verhaal te vertellen en hun ogen te laten spreken. Zij delen hun verhaal omdat ze het belangrijk vinden dat iedereen dit weet. Zij werden eerder geronseld voor een leven van uitbuiting en delen nu hun indringende verhaal. Op het Chasséveld lees je ervaringen van mensen van seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting gepaard met bedreigingen en andere wreedheden.

Misbruik
Een van de verhalen is afkomstig van Brenda. Haar portret is ook te zien op het Chasséveld. Haar verhaal luidt als volgt: “Als meisje van vijftien kwam ik door een vriendinnetje terecht bij de verkeerde groep jongens. Door hen ben ik aan de drugs geraakt, misbruikt, gebruikt en uitgebuit in Nederland en ook een tijdje in het buitenland. Daar hoefde ik zelf wat minder mannen te ontvangen, maar moest ik op de anderen letten. Dat ging me te ver. Daar heb ik zoveel ellende gezien. Dat vond ik echt te erg. Dit soort misbruik en uitbuiting komt zo ontzettend veel voor in Nederland en in het buitenland. In gewone eengezinshuizen, in flats, in de grote steden en daarbuiten. Grote netwerken van mannen, maar ook vrouwen die, hier hun geld aan verdienen. Met een niet te stoppen wreedheid. En niet alleen heel veel meisjes zijn slachtoffer, ik heb ook veel jongens gezien.”

Te zien tot 25 mei
De tentoonstelling ‘Open je ogen’ is nog tot 25 mei gratis te zien op het Chasséveld. CoMensha werkt voor deze campagne samen met Stichting Open Mind om mensenhandel bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Stichting Open Mind is verantwoordelijk voor het concept en de realisatie van de campagne, de foto’s op de trotters zijn gemaakt door Ernst Coppejans.

Reacties

Cookieinstellingen