Dernière Nina Bobo: Joop te zien in Podium Bloos in Breda

Foto: Sanne Peper

Op donderdag 1 december is Nina Bobo: Joop, de voorstelling van het nieuwe, Bredase theatergezelschap De Passant, te zien in Podium Bloos in Breda.

De voorstelling is geschreven en geregisseerd door Koen Verheijden (1994). Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt en deze onderzoekt. Nina Bobo: Joop is een coproductie met Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag en Podium Bloos in Breda en ging eind augustus 2022 in première. Op donderdag 1 december is de voorstelling voor de laatste keer te zien.

 Als jonge jongen vertrok Joop naar voormalig Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL. De oorlogen en trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië, achtervolgden hem zijn hele leven. Zijn kinderen groeiden op met ouders die twee oorlogen en een afscheid van een land te verwerken hadden. De pijn, de rouw en het verdriet werden, onbewust en zwijgend, doorgegeven. Joop’s kleinkinderen, derde generatie Indische Nederlanders, proberen in Nina Bobo: Joop te begrijpen hoe deze geschiedenis in hun doorleeft. Kunnen zij breken met de trauma’s die generatie op generatie werden doorgegeven?

Regisseur en schrijver Koen Verheijden over zijn onderzoek voor de Nina Bobo-trilogie: ​​“In mijn eigen zoektocht naar mijn identiteit speelt mijn Indische achtergrond een grote rol. Als derde generatie heb ik weinig voorbeelden gehad in bestaande literatuur, films en voorstellingen van leeftijdsgenoten die dezelfde zoektocht hebben als ik. Ik wilde weten wat er vroeger in de voormalige kolonie is gebeurd en door dat te onderzoeken ben ik erachter gekomen dat het koloniale verleden vandaag de dag nog steeds doorleeft, ook in mijzelf. Ik probeer woorden te geven aan hoe de intergenerationele trauma’s van mijn familie in mij doorzingen. Dat is een kwetsbare en doodenge zoektocht.”

De Passant

Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, wil De Passant mensen met elkaar verbinden en kleine zaadjes planten die kunnen ontkiemen in bossen van verandering

Koen Verheijden
Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken.Nina Bobo: Joop is een coproductie met Podium Bloos en Het Nationale Theater – Zaal 3 en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, VFonds, Janivo, gemeente Breda, Olland Buisman Stichting en Dioraphte.

Reacties

Cookieinstellingen