Praotte gij plat Bredaos? Dan verdien je minder

Foto: ANP

Mensen die dialect spreken, verdienen stukken minder dan wie algemeen beschaafd Nederlands praat. Dit blijkt uit onderzoek van Jan van Ours, hoogleraar arbeidsrecht aan de Tilburg University.

Het verschil in salaris tussen mensen die dialect spreken en ABN hanteren, bedraagt volgens de hoogleraar vijf tot vijftien procent. Het inkomensverschil is voornamelijk het geval bij mannen, hoogopgeleiden en mensen uit de verste uithoeken van het land.Waar het verschil precies inzit is lastig te achterhalen. Het vooroordeel zal zeker meespelen. Mensen met een dialect worden snel beschouwd als ‘boeren’, minder ontwikkeld, minder slim. Ook kan het volgens de hoogleraar zo zijn dat mensen met een zwaar dialect minder productief zijn omdat ze minder verstaanbaar zijn, denk hierbij aan medewerkers bij een callcenter. Verder wijst het er volgens de hoogleraar op dat de vooroordelen vooral in het hoofd zitten bij managers die over de salarissen beslissen.

Uit eerder onderzoek, van Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit Nijmegen, bleek dat mensen die dialect spreken minder carrière maken en minder ver komen op school. Mensen die dialect spreken vinden zelf juist dat dit bindt en verbroedert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen