Wederom mensen bestolen door uitermate brutale babbeldieven

Foto: Asja Vossen

Opnieuw hebben dieven en oplichters, die gebruik maken van een babbeltruc, diverse oudere mensen weten te benadelen. Deze week sloegen babbeldieven weer toe in Breda.

De politie blijft waarschuwen voor dit delict en roept mensen met klem op alert te zijn op dit soort praktijken. Ook roept de politie oudere mensen en mensen met oudere familieleden op met elkaar over dit delict en de manier waarop babbeldieven te werk gaan te praten.

Smoes: Monteur in de Tuinzigtlaan

In een woning aan de Tuinzigtlaan in Breda is dinsdag 3 oktober 2017 een 72-jarige vrouw bestolen door een man die zich voordeed als monteur. Kort voordat hij bij haar voor de deur stond, was de vrouw gebeld door iemand die de komst van de monteur aankondigde. Dat babbeldieven in dit geval konden toeslaan is niet vreemd. In de straat waar het slachtoffer woont, was op dat moment een probleem met de waterleiding en waren monteurs aan het werk. De smoes die de babbeldieven gebruikten, klonk dus heel plausibel. De zogenaamde monteur wist zijn slachtoffer af te leiden, waarna een tweede verdachte geld en de pinpas van het slachtoffer wist te stelen. Dat het om erg brutale dieven gaat, bleek later die dag. Toen werd de vrouw gebeld door iemand die beweerde van de politie te zijn en de vrouw informeerde over de diefstal die zij zelf nog niet had opgemerkt. Ook vroeg hij om de pincode van de gestolen pas. Gelukkig heeft dit niet geleid tot de diefstal van extra geld. De politie onderzoekt deze diefstal en is op zoek naar getuigen die de dief hebben gezien in de omgeving van de Tuinzigtlaan. Ook komt de politie graag in contact met mensen die ook bezoek hebben gehad van deze crimineel.
Het gaat om een man met een getint uiterlijk, een normaal postuur, kort zwart haar, gekleed in een wit t-shirt met korte mouwen. Heeft u informatie, bel dan de politie via 0900-8844 en vermeld dat het gaat om zaak 2017-239017.

Smoes: Weg vragen in de Schuurkerkstraat

Op dinsdagochtend 3 oktober 2017 is in de Schuurkerkstraat een 59-jarige vrouw uit Breda op straat het slachtoffer geworden van twee babbeldieven. De vrouw had kort daarvoor boodschappen gedaan bij een supermarkt in de Pastoor van Spaandonkstraat en werd in de Schuurkerkstraat aangesproken door een man en een vrouw die de weg vroegen naar het ziekenhuis. Ze duwden de vrouw, om haar af te leiden, meteen een landkaart onder de neus en beroofden haar in de tussentijd ongemerkt van haar portemonnee met daarin haar pinpas. Gelukkig heeft het ook hier niet geleid tot een geslaagde pintransactie. De politie is in dit geval op zoek naar de daders en ook naar getuigen. Hebt u gezien dat een man en een vrouw in gesprek waren met het slachtoffer, belt u dan alstublieft de politie (telefoonnummer 0900-8844, ovv zaaknummer 2017-238481). Het slachtoffer liep met een rollator over de Schuurkerkstraat in de richting van de Liesboslaan en was gekleed in een roze trainingspak, met daarover een zwart vest en droeg roze schoenen. Haar berovers waren een man met een getinte huidskleur van ongeveer 40 jaar oud met een gezet postuur, de man droeg een donkerkleurige muts en een zonnebril. De vrouw is vermoedelijk rond de 30 jaar oud, ongeveer 1.60m lang en had een slank postuur. Opvallend is dat ze enkele ondertanden mist.

Smoes: Waterlekkage in woning Oosterhout

Een 90-jarige vrouw uit Oosterhout is maandagmiddag 2 oktober 2017 in haar woning aan De Braak bestolen door iemand die zich voordeed als monteur. Hij kwam zogenaamd omdat er sprake was van waterlekkage. De man wist de vrouw zo af te leiden dat hij de halskettingen die ze droeg kon stelen. De verdachte is een man met een licht getinte huidskleur, hij is ongeveer 40 jaar oud en droeg een pet. Ook in dit geval zoekt de politie getuigen en uiteraard ook mensen die mogelijk ook contact hebben gehad met deze nepmonteur. Bel 0900-8844 en vermeld zaaknummer 2017-238337.

Smoes: Thuiszorgmedewerkster in Alphen

Zondagavond 1 oktober sloeg een vrouwelijke babbeldief in het centrum van Alphen toe bij een 91-jarige man. De man had de deur geopend voor een hem onbekende vrouw die beweerde van de thuiszorg te zijn en door de huisarts te zijn gestuurd. Ze nam de man mee naar de badkamer voor ‘onderzoek’ . In de tussentijd heeft een handlanger de woning vermoedelijk binnen weten te komen en geld weten te stelen. De babbeldief was een vrouw van ongeveer 35 jaar oud, slank postuur, half lang zwart haar, ze was gekleed in het zwart en had een grote dokterstas bij zich. Mensen die aanslaan op dit signalement, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (ovv zaaknummer 2017-237048).

Belangrijk preventieadvies: laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

De politie roept mensen met klem op de deur niet te openen voor onbekenden. De smoezen die babbeldieven gebruiken zijn goed en geloofwaardig. De oplichters zien er vaak keurig uit en dragen soms zelfs bedrijfskleding. Beweert iemand vanwege werkzaamheden of een noodgeval (waterlekkage, elektriciteitsprobleem etc.) bij u in huis te moeten zijn, zeg dan dat diegene alleen welkom is als er iemand anders bij u in de woning is (bijvoorbeeld een van uw kinderen of een ander familielid, vriend, goede bekende etc.) en bel de politie op 112. Is de persoon die bij u voor de deur staat te goeder trouw, dan wacht hij of zij of komt op een ander tijdstip terug. Verwacht u niemand of verwacht u iemand die u niet kent, bijvoorbeeld wisselende verzorgenden of maaltijdbezorgers, laat diegene dan niet zomaar binnen. Vraag altijd om een legitimatie en bel gerust ter controle naar de organisatie of het bedrijf waar iemand van zegt te zijn. Spreekt iemand u in een winkel aan met bijvoorbeeld een vraag over een product, verwijs diegene dan naar een winkelmedewerker. Vraagt iemand u op straat of in een winkelcentrum om de weg, negeer diegene dan gerust. Jongere mensen hebben bijna allemaal een smartphone waar navigatie op zit. Als iemand echt de weg zoekt, kan hij of zij beter een jonger iemand aanspreken.

Toch slachtoffer?

Waarschuw mensen om u heen: afhankelijk van waar u bent uw buren of familieleden, winkelpersoneel of winkelende mensen, mensen op straat en bel de politie. Is het net gebeurd, bel dan altijd 112. Is er al tijd verstreken, bel dan 0900-8844.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen