VVD wederom de grootste in Breda

Foto: Breda Nieuws

De gemeenteraadsverkiezingen hebben in Breda voor een bijzondere uitslag gezorgd. Na de stembusgang op woensdag bleek de VVD voor de derde keer op rij de grootste met 11 zetels. Van de lokale partijen blijft er maar één over in de raadszaal.

De Bredase uitslag week behoorlijk af van het landelijk gemiddelde. Om 23:00 uur maakte burgemeester Paul Depla (PvdA) in het stadskantoor bekend dat de VVD voorlopig met 11 zetels ruim de grootste blijft. De partij van Thierry Aartsen haalde er in 2014 nog 8.

Andere partijen haalden beduidend minder binnen: op plaats twee en drie staan het CDA en D66 met 6 zetels voor beide partijen. Voor collegepartij D66 is dat een teleurstelling: vier jaar geleden waren de democraten nog de tweede partij van Breda. Dat plekje moeten ze dus verrassend aan de club van Bob Bergkamp afstaan.

Linkse partijen presteren verschillend

Verder groeide GroenLinks van 3 naar 5 zetels. De PvdA van wethouder Miriam Haagh behield haar 4 zetels, en bleef daarmee stabiel. Dat is bijzonder: in veel andere Nederlandse gemeenten hebben de sociaaldemocraten juist verloren.

Op links verliest de SP wél zetels: van 6 naar 4. Een flinke klap, omdat de partij de afgelopen vier jaar ook in het bestuur zat en een campagne voerde waarin de successen van de partij centraal stonden.

Lokale partijen weggevaagd

De lokale partijen zijn in Breda weggevaagd, terwijl deze partijen landelijk juist goed presteerden. Alleen Breda ’97 blijft met 1 zetel in de raad over. De partijen BOB, Trots/OPA, Volkspartij Breda en Volmondig Ja verdwijnen. De nieuwe lijst van de Bredase Stadspartij heeft geen zetel weten te bemachtigen. De partij van lijsttrekker Paul de Jong was de afgelopen weken negatief in het nieuws na een artikel van Omroep Brabant. In die publicatie werden onder meer zorgen door raadsleden geuit over mogelijke criminele banden van De Jong.

Het zetelverlies van Trots/OPA is mogelijk mede veroorzaakt door oudere kiezers die zijn overgelopen naar 50PLUS. In 2014 deed Trots Breda samen met ouderenpartij OPA mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. 50PLUS deed het woensdag goed en komt met 2 zetels als nieuwkomer in de raad.

Coalitie

Ondanks het verlies van een aantal bestuurderspartijen behoudt het huidige college een ruime meerderheid in de gemeenteraad van 25 zetels. Maar of deze samenwerking wordt voortgezet is zeer de vraag: de wethouders van de PvdA en SP zijn nog de nalatenschap van een centrumlinkse coalitie die na één jaar viel. Voor deze linkse partijen is doorgaan met de liberale en (meer) rechtse VVD en D66 niet de meest ideale optie.

Het meest logisch zou een samenwerking tussen de drie grootste partijen zijn. Een centrumrechts college van VVD, CDA en D66 kan rekenen op een meerderheid van 3 zetels. Wat zeker is, is dat de VVD van Thierry Aartsen als grootste partij het voortouw neemt in coalitiegesprekken. Vanaf vandaag kan het vormen van een nieuw college officieel beginnen.

De volledige (voorlopige) uitslag

VVD: 11 (+3)
D66: 6 (-2)
SP: 4 (-2)
CDA: 6 (-)
PvdA: 4 (-)
GroenLinks: 5 (+2)
Breda’97: 1 (-1)
Trots/OPA: 0 (-1)
BOB: 0 (-1)
Volkspartij Breda: 0 (-3)
Volmondig JA: 0 (-2)
50Plus: 2 (+2)
Bredase Stadspartij: 0 (-)

Reacties

Cookieinstellingen