Trainster bij Mom in Balance: “Kersverse moeders lopen vaak te hard van stapel”

Foto: Mom in Balance

Sporten tijdens de zwangerschap, weinig vrouwen doen het. Het is zelfs een taboe. Toch is het wel aan te raden. Dat stelt Liselotte Kruf-van Asdonk, trainster bij Mom in Balance, een sportorganisatie die workouts geeft aan zwangere vrouwen en moeders. “Als zwangere vrouwen in beweging blijven, zijn ze mentaal en lichamelijk fit voor de topsportprestatie die ze moeten leveren.”

Mom in Balance geeft sinds 2008 workouts voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en voor moeders die willen sporten op hun eigen niveau. De sportorganisatie heeft inmiddels vestigingen in tien verschillende landen.

“Fit zijn draagt bij aan een sneller herstel”

Het concept van de sportorganisatie sprak Liselotte die in januari de opleiding voor trainster voltooide bij Mom in Balance, meteen aan toen ze er via een vriendin over hoorde: “Toen ik zes jaar geleden voor het eerst zwanger was, dacht ik, net zoals veel vrouwen, dat ik lekker op de bank kon gaan luieren. Het is echter juist belangrijk om als zwangere vrouw te blijven bewegen. “Als zwangere vrouwen in beweging blijven, zijn ze fit voor de bevalling, een topsportprestatie.” Daarnaast draagt sporten bij aan een betere doorbloeding van de placenta en zorgt het ervoor dat vrouwen die net zijn bevallen sneller weer de oude zullen zijn. “Net als in andere situaties die veel van je lichaam vergen, zoals ziektes, draagt fit zijn en daarmee een goede weerstand bij aan een sneller herstel.”

Vaak heerst de gedachte dat sporten voor zwangere vrouwen allesbehalve goed is voor de baby. Volgens Liselotte is deze angst onterecht. Wel kunnen ze niet alles wat ze voorheen wel konden: “We houden bij Mom in Balance rekening met wat ieder individu wel en niet kan. Zo kunnen hoogzwangere vrouwen vaak niet meer hardlopen, omdat ze last hebben van hun bekken of omdat hun buik in de weg zit. Snelwandelen, ook wel powerwalken, is hier een goed alternatief voor. Dat klinkt misschien als een suffe workout, maar wanneer je stevig powerwalkt, kan dit als zwaarder worden ervaren dan hardlopen. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen met bekkenklachten beter niet fanatiek springen en hun rechte buikspieren gebruiken.”

Mom in Balance sport

”Bouw sporten zorgvuldig op”

Na de bevalling kunnen moeders na zes weken weer aan de bak. Liselotte: “Hierbij is het wel belangrijk om het sporten weer zorgvuldig op te bouwen, omdat het lichaam moet herstellen van de bevalling. Het duurt minstens vijf maanden tot kersverse moeders weer alles kunnen. Velen van hen willen echter weer snel fit zijn, met alle gevolgen van dien. Zo liep ik zelf een paar weken na mijn eerste bevalling bekkenklachten op, omdat ik een paar kilometer ging hardlopen.”

Volgens Liselotte is het sporten bij Mom in Balance niet alleen goed om fit te worden, maar ook voor de geest: “Vrouwen kunnen met lotgenoten ervaringen uitwisselen, het geeft hen energie en ontspanning en we trainen te allen tijde buiten. Hoe gezond is dat?” [Bron: Nieuws.nl]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen