Het 'avondje NAC'

03 okt 2017, 11:03 Sport
nac breda avondje nac
Wikimedia Commons

Het is misschien wel een van de bekendste termen uit de Nederlandse voetbalwereld: ‘het avondje NAC’. Iedere tegenstander die op vrijdag- of zaterdagavond naar Breda komt, krijgt te maken met een tsunami van geluid. Veel clubs zijn dan ook onder de indruk van het avondje NAC.

De term is in de jaren 70 ontstaan, toen NAC haar thuiswedstrijden in de avond ging spelen. Onder aanvoering van de fanatieke supportersvakken B-Side en Vak G steunen de supporters het elftal uit Breda fanatiek. Een mix van bourgondische gezelligheid, drank, fanatisme en liefde voor de club zorgt ervoor dat de sfeer in het stadion bij thuiswedstrijden intimiderend is.

Bob Maaskant

De grondlegger van ‘het avondje NAC’ is oud-trainer Bob Maaskant. Eind 1975 speelde NAC een oefenwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf uit Duitsland. De wedstrijd zelf was niet bijzonder, maar NAC speelde voor het eerst een wedstrijd in de avond. Dat was iets nieuws voor de supporters, die daardoor massaal naar het stadion kwamen voor de vriendschappelijke wedstrijd.

Er vormde zich vervolgens een supportersgroep aan de korte zijde van het stadion aan de Beatrixstraat die de ‘Spionkop’ werd genoemd. Deze groep zorgde voor een bijzondere sfeer. Trainer Bob Maaskant zag dit ook en zorgde er voor dat zijn spelers met veel passie en enthousiasme gingen spelen. De sfeer en de passie van de spelers hebben er voor gezorgd dat ‘het avondje NAC’ werd geboren.

Bier

Het meest kenmerkend aan een ‘avondje NAC’ is bier. Er wordt nergens zoveel bier gedronken als bij NAC. Zoals René van der Gijp al zei tijdens een uitzending van Voetbal Inside: “De mensen lopen daar allemaal zo lam als een aap het stadion uit”.

Natuurlijk is bier niet het enige waar het ‘avondje NAC’ om draait. De spelers van de club moeten veel inzet tonen en hard werken. Dan blijven de NAC-supporters er vol achter staan. Het maakt dan niet veel uit of ze winnen of verliezen.