NAC-spelers in Oranje

Foto: Wim Hollemans/Flickr

Dit weekend geen voetbal uit de Eredivisie, maar twee spannende wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat geeft ons de gelegenheid om te kijken welke spelers van NAC ooit in het Nederlands elftal hebben gespeeld.

We beginnen met Jelle ten Rouwelaar. Jarenlang was hij de steunpilaar van NAC. Zijn geweldige reddingen en coaching zorgde ervoor dat hij een plekje wist te bemachtigen bij de beste 23 spelers van Nederland. Helaas kwam hij niet in actie in de tweeluik tegen Hongarije, maar dat neemt niet weg dat Ten Rouwelaar een mooie ervaring heeft gehad.

Ten Rouwelaar was de laatste speler van NAC in de selectie van oranje, maar wie was nou de eerste speler van NAC die aansloot bij het Nederlands elftal? Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis. Op 5 april 1920 speelde Eduard van Roessel (22 jaar op dat moment) thuis tegen Denemarken. De vriendschappelijk wedstrijd werd met 2-0 gewonnen. Van Roessel heeft uiteindelijk twee interlands gespeeld. In beide wedstrijden stond hij 90 minuten op het veld.

Een paar maanden na de interland van Eduard van Roessel was het de beurt aan Rat Verlegh. Hij debuteerde in de verloren wedstrijd tegen Zwitserland. De hardwerkende middenvelder kwam uiteindelijk tot 8 interlands en scoorde daarin twee keer.

De eerste speler van NAC die niet in een vriendschappelijk speelde voor Oranje was Joop ter Beek. Op 2 juni 1924 mocht hij aantreden in het oranje tijdens de Olympische Spelen van 1924 in Frankrijk. Ter Beek speelde de hele wedstrijd tegen Ierland, die met 2-1 gewonnen werd. Het zou de enige interland zijn voor hem.

De jongste speler van NAC die voor Nederland uitkwam was Kees Rijvers. Hij debuteerde al op 19-jarige leeftijd tegen Luxemburg, een wedstrijd die met 2-6 gewonnen werd. Rijvers is nog steeds recordinternational van NAC, met maar liefst 33 interlands. Daarbij moet wel vermeld worden dat hij 19 interlands in dienst van NAC en speelde en 14 interlands in het shirt van Feyenoord.

Van alle NAC-spelers die voor Oranje hebben gespeeld, is er maar een speler geweest die op een EK heeft gespeeld. Dat was de toen 24-jarige Martien Vreijsen. Hij begon in de basis, maar werd al snel na de rust gewisseld. Het zou de enige interland zijn van Vreijsen. Voor de liefhebbers: de wedstrijd tegen Griekenland werd met 1-0 gewonnen.

Na Vreijsen is er nog maar één speler geweest die daadwerkelijk minuten heeft gemaakt voor Oranje. Dat was Pierre van Hooijdonk. In 2004 speelde hij een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Pierre viel in de 76e minuut in, maar wist niet te scoren.

In totaal hebben 21 spelers van NAC bij de selectie gezeten van het Nederlands elftal. Hieronder een overzicht van alle namen en de wedstrijden waarin ze zijn gedebuteerd:

 

  1. Eduard van Roessel:    Nederland – Denemarken
  2. Rat Verlegh:                 Zwitserland – Nederland
  3. Ben Hoogstede:           Nederland – Zwitserland
  4. Chris Walder:               Denemarken – Nederland
  5. Jo Schot:                      Zwitserland – Nederland
  6. Frans Petit:                   Zwitserland – Nederland
  7. Joop ter Beek:              Nederland – Ierland
  8. Jan van den Broek:      Denemarken – Nederland
  9. Piet van Boxtel:            Nederland – Zweden
  10. Cor Kools:                    Nederland – Denemarken (scoorde bij debuut)
  11. Kees Rijvers:                Luxemburg – Nederland (scoorde bij debuut)
  12. Kees Kuijs:                   Nederland – België
  13. Leo Canjels:                 Turkije – Nederland
  14. Frans Bouwmeester:    West-Duitsland – Nederland
  15. Peter van de Merwe:    Nederland – Noord-Ierland
  16. Daan Schrijvers:           Nederland – Nederlandse Antillen
  17. Jan van Gorp:               Nederland – Joegoslavië
  18. Addy Brouwers:            Nederland –Tsjecho-Slowakije
  19. Martien Vreijsen:           Nederland – Griekenland
  20. Pierre van Hooijdonk:    Nederland – Luxemburg
  21. Jelle ten Rouwelaar       Nederland – Hongarije   (speelde geen minuut)
Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen