Eredivisie seizoen 2017-2018 ten einde: de nabeschouwing

Foto: Youtube Jager

We hebben weer van alles voorbij zien komen. Van schitterende doelpunten tot flinke overtredingen. Er zijn zeven nieuwe trainers gekomen dit seizoen. 47 rode kaarten en 930 gele kaarten. NAC Breda heeft de eer om dit kaartenklassement aan te voeren met 70 kaarten in totaal.

PSV kampioen

Bekerwinnaar Feyenoord heeft zijn titel niet kunnen prolongeren, maar speelt wel voorronde Europa League. Grote vraag in Rotterdam is of van Persie nog een jaar bijtekent. PSV werd twee ronden voor het einde kampioen van Nederland. Door thuis, de nummer twee, Ajax te verslaan. De terechte kampioen van 2018, die thuis geen wedstrijd heeft verloren. FC Twente degradeert naar de Eerste Divisie. De ploeg uit Enschede heeft het hele seizoen onderaan in het rechterrijtje gestaan en is na speelronde 28 niet meer van de laatste plaats afgekomen. Kunnen we de Tukkers na één jaar al weer terugzien in de Eredivisie?

Degradatie

Sparta stond in de winterstop op een 17de plaats en sluit hiermee ook de competitie af. Dat betekent dat ze nog aan de bak moeten in de play-offs, om ook volgend jaar in de Eredivisie te mogen spelen. Want als het speelt zoals het gisteren deed, dan heeft het weinig kans tegen Dordrecht.
Ook Roda JC kan zich wederom gaan opmaken voor play-off voetbal. De ploeg van Robert Molenaar lijkt te laat wakker te zijn geworden. Vlak voor het einde van het seizoen begon het ineens punten te pakken, maar dit resulteert niet in directe handhaving. Ze zullen het nu op moeten gaan nemen tegen Almere City in de halve finale play-offs.

Wie speelt er Europees voetbal?

Er worden ook nog play-offs gespeeld om Europees voetbal. De ploegen zie zich hiervoor hebben gekwalificeerd zijn: Utrecht, Vitesse, ADO Den Haag en Heerenveen. Verrassend in dit rijtje is toch wel ADO, dat onder leiding van Alfons Groenendijk een prima prestatie heeft geleverd dit jaar. Na alle perikelen met buitenlandse geldschieters is dit een mooie opsteker. De overige clubs zijn inmiddels vaste waarde als het gaat om plaatsing voor Europees voetbal.

Topscorer

Grote verliezer dit seizoen is PEC Zwolle. Ze stonden heel lang rond plek 4 en 5, maar de laatste paar wedstrijden zorgden voor een vrije val op de ranglijst. Met als resultaat dat ze net tekort komen voor de play-offs om Europees voetbal. Zeker na de uitwedstrijd tegen AZ gisteren, waar het met 6-0 ten onder ging. Bij winst had PEC zich wel geplaatst voor de play-offs. Grote man bij AZ was zoals zo vaak Jahanbakhsh, die zich dit jaar topscorer van de Eredivisie mag noemen. In 33 wedstrijden wist hij 21 keer het net te vinden.

Rechterrijtje

Willem II heeft zich goed omhoog weten te spelen, nadat het van een 17de plek uiteindelijk eindigt op plaats 13. VVV begon heel goed aan het seizoen en stond zelfs derde. De Limburgers zijn flink teruggevallen en eindigen onder NAC, op plaats 15. Rechtstreeks handhaving, na promotie uit de Jupiler league, is toch een prima prestatie. Dit kan ook van NAC gezegd worden, qua voetbal had er wellicht meer ingezeten, maar als je op plek 14 eindigt, dan kun je daar alleen maar tevreden mee zijn.

Heracles, Excelsior en Groningen eindigen tussen alles in, op plaatsen 10 t/m 12. Voor de trainer van Excelsior, Mitchell van der Gaag, een uitstekend resultaat. Met de kleinste begroting toch een grootste prestatie neerzetten. Zou hij de nieuwe trainer van NAC worden volgende seizoen? Ook Ernest Faber, die vertrekt bij FC Groningen, wordt veelvuldig genoemd als opvolger van Stijn Vreven. NAC en Groningen zijn dit seizoen vrijwel gelijkwaardig, dus wat zou Faber extra kunnen brengen bij de Parel van het Zuiden?

Fortuna Sittard zien we volgend jaar weer terug op het hoogste niveau. Maar het is nog even afwachten welke twee clubs de Eredivisie voor volgend seizoen compleet maken. Op 20 mei weten we het antwoord hierop.

 

Dossier: NAC Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden