Nog zes ‘wedstrijden van de waarheid’ voor NAC tot winterstop

Foto: Creative Commons / Martijn Mureau

NAC speelt na het interlandweekend alweer de laatste zes duels voor de winterstop. ‘Wedstrijden van de waarheid’ waarin de Parel van het Zuiden moet laten zien dat ze nog steeds meedingt om het felbegeerde kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie. Na een veelbelovende seizoensstart werden steeds vaker dure punten gemorst bij mindere tegenstanders; te wijten aan slordig en onzorgvuldig voetbal.

Moeilijk kijkende, zuchtende NAC-spelers lopen van het veld af na de verloren wedstrijd tegen Almere City. “Ik denk dat we eest naar onszelf moeten kijken”, zegt Pele van Anholt tegen een verslaggever van BN De Stem. “Simpele dingen gaan fout.” Hij twijfelt zelfs aan het kampioenschap: “Is dat wel realistisch nu?”. Het is vrijdag 8 november.

Hoe anders zag de wereld er een maand eerder uit voor de Parel van het Zuiden, toen ze de periodetitel in de wacht sleepte. In Breda werd er – op en buiten het Rat Verlegh Stadion – gefeest om de titel die al 20 jaar aan NAC voorbij was gegaan. De eenheid die de ploeg aan het begin van het seizoen uitstraalde, waarmee deze prijs binnen werd gehaald, is inmiddels veranderd in los zand. Het team heeft zes zes wedstrijden de tijd om nog voor de winterstop het roer om te gooien.

Achterstand
Er is dan ook geen tijd te verliezen: NAC heeft in ruim een maand een achterstand van zes punten op Cambuur en De Graafschap opgelopen. Beide clubs hebben in hun laatste vijf wedstrijden niet meer verloren, terwijl de Bredanaars liefst drie verliezen moesten incasseren. Als deze lijn wordt doorgezet, kan de puntenachterstand van NAC al binnen twee wedstrijden in de dubbele cijfers belanden.

‘Makkelijk’ programma
Het team kan zich echter nog een week voorbereiden op een relatief ‘makkelijk’ programma. NAC treft in de komende zes wedstrijden slechts één ploeg met meer punten (Jong Ajax). Voor de rest spelen de Bredanaars tegen twee middenmoters (Telstar en FC Den Bosch) en drie ploegen uit de onderste regionen (Jong PSV, MVV en FC Dordrecht). In deze wedstrijden moet een inhaalslag worden ingezet, als NAC nog wil strijden om de kampioenstitel en directe promotie.

Jeugdelftallen
De grootste uitdaging wacht direct, in de week na het interlandweekend. Op vrijdag 22 november speelt de Parel van het Zuiden thuis tegen Jong Ajax. De ploeg staat derde in de Keuken Kampioen Divisie. met 26 punten. Hoewel tegen de jonge Ajacieden bij voorgaande ontmoetingen wisselvallige resultaten werden behaald, verloor NAC in eigen huis nooit van de jeugdploeg.

Toch moeten de Bredanaars op hun tellen passen: dat hun Amsterdamse tegenstanders moeilijke uitwedstrijden kunnen winnen, bewezen ze dit seizoen tegen Excelsior (1-3) en in de oefencampagne tegen Cambuur (1-2).

Na deze aftrap staan dus wedstrijden op het programma tegen lager geplaatste clubs. Om te beginnen tegen Jong PSV op 25 november. Contrasterend met Jong Ajax, beleven de Eindhovenaren een teleurstellend seizoen. Op dit moment bivakkeert de jeugdafdeling op de op één-na-laatste plaats, plek negentien, terwijl ze vorig seizoen fier als derde eindigden.

De talenten sprokkelden vijf punten in de laatste vijf wedstrijden; iets waar de ploeg geen zelfvertrouwen uit kan putten als ze NAC ontvangen in het Jan Louwers Stadion. Wel presteerden de Eindhovenaren de afgelopen seizoenen prima als het tegen NAC mocht aantreden op het tweede niveau. Zo verloor de Parel van het Zuiden in de laatste uitwedstrijd tegen Jong PSV met 2-0.

Middenmoters en laagvliegers
Na deze twee wedstrijden treedt NAC nog aan tegen een aantal middenmoters en ploegen die in de onderste regionen van de competitie verkeren. Vooral het treffen met de hoger geplaatste clubs Telstar (6 december) en FC Den Bosch (13 december) worden een test. In de afgelopen weken heeft NAC juist tegen middenmoters steken laten vallen. Zowel van Almere City (1-0) als Roda JC (4-2) werd verloren. Punten pakken tegen deze ploegen zou een opsteker zijn voor de spelers en het publiek weer vertrouwen geven.

Voor de wedstrijden tegen MVV (29 november) en hekkensluiter FC Dordrecht (21 december) zijn geen excuses: die moeten worden gewonnen. Eerder dit seizoen heeft NAC geen steken laten vallen tegen laagvliegers, en nu daarmee beginnen zou betekenen dat de ambities van de club voor dit seizoen definitief bijgesteld moeten worden.

Wedstrijden van de waarheid
De komende zes duels zijn ‘wedstrijden van de waarheid’ voor NAC. Nog een week kunnen de spelers zich voorbereiden op de terugweg naar de top van de ranglijst. Het is aansluiten of afhaken. Afhankelijk van de resultaten zal Pele van Anholt binnen een maand weten of de titelambities nog realistisch zijn.

 

Dossier: NAC Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden