Willem-Alexander opent de Koningsspelen

Foto: Roel van Deursen (CC BY 2.0)

Maar liefst 1,2 miljoen kinderen eten vrijdag via de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation een zeer gezond Koningsontbijtje en gaan daarna lekker de hele dag sporten op de Koningsspelen.

Het koningspaar doet dit jaar weer de aftrap op een Amsterdamse school. Maar ook Johan Cruijff zal daar in spirit aanwezig zijn, want deze school lag hem na aan het hart.

Beschuitje eten

Een beschuitje eten met de koning en de koningin overkomt niet iedereen elke dag maar de leerlingen van de Drostenburgschool in Amsterdam-Oost gaan dat vrijdagochtend 22 april toch echt beleven. Dat koninklijk ontbijtje vormt de aftrap van de Koningsspelen, de gigantische sportdag voor kinderen die zich op honderden basisscholen in het land afspeelt. Meer dan 1,2 miljoen kinderen doen er aan mee. Organisatoren van dit unieke evenement, dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt, zijn de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation. Dit jaar is de Koninklijke aftrap op een school voor gehandicapte en chronisch zieke kinderen.

Voetbalveldjes in achterstandswijken

De Koningsspelen zijn het geesteskind van oud-tennisser Richard Krajicek. Het idee ontstond in 2013 toen Krajicek zitting had in het Nationaal Comité Inhuldiging en op het idee kwam om het beginnende koningschap van Willem-Alexander op 30 april 2013 aan te grijpen voor een landelijke campagne om kinderen aan het sporten te krijgen. Doel van de Koningsspelen is bij te dragen aan een gezonde samenleving door kinderen vanaf de basisschool vertrouwd te maken met gezond voedsel en voldoende beweging. Johan Cruijff en zijn stichting waren ook vanaf het begin betrokken bij de organisatie, want het idee sloot naadloos aan bij zijn initiatieven zoals de Cruyff Courts, talloze voetbalveldjes waar kinderen, midden in de stad, vaak in achterstandswijken, zonder gevaar kunnen sporten.

Essentieel feestje

Niels Meijer is sinds een jaar directeur van de Cruyff Foundation en kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk die eerste kennismaking met sport en beweging is. Meijer: “Het is een groot en heel essentieel feestje. En dit jaar, de vierde aflevering, leggen we de nadruk vooral op gehandicaptensport. Dat lag heel dicht bij Johan Cruijffs hart.” [Door: Nieuws.nl]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen