Arashi-judoka’s naar het NK judo

22 okt , 9:41 Sport
znk 24 colin zilver
Bliemer Arashi Sport
Op zondag 20 oktober werden de Zuid-Nederlandse kampioenschappen judo georganiseerd door district Zuid-Nederland in sporthal De Butter in Rijen. Judoka’s Ruben Soeters en Beau Duchemin wisten het brons te winnen. Hiermee kwalificeerde zij zich voor het NK onder 15 jaar in Hoogeveen over twee weken.
In de onder 12 jaar pakte Colin van Loon het zilver en Jayden Meeuwesen het brons. In de onder 12 jaar is er geen vervolg naar een NK, maar het blijft toch een topprestatie!
De selectie uit Oosterhout was 10 man sterk en de meesten deden voor het eerst mee. Bliemer Arashi Sport heeft na de corona weer rustig aan een mooi team opgebouwd. In de onder 12 jaar hadden Jax van Gils en Luuk van der Weijden hun handen vol. Ook Jayden Meeuwesen trof in de eerste ronde meteen de latere sterke kampioen uit Zeeland. Via de verliezersronde kwam hij terug voor de kleine finale voor het brons. Na de toptechnieken in de eerdere wedstrijden wist hij hier ook weer te scoren met flitsende worpen door te blokkeren en rechts en links te wisselen. Hiermee won hij het brons in de -50 kg. Colin van Loon heeft al zoveel gewonnen, maar het Zuid-Nederlandse kampioenschap miste hij nog. In de nieuwe sterke klasse tot 42 kg zijn al zijn tegenstanders een stuk groter. Geen probleem in de eerste ronde:IPPON met een knal op de mat! Halve finale: opnieuw een heftige strijd, maar van Loon bleef opletten en verdiende zijn sterke houdgreep, weer een sterke teleurgestelde tegenstander aan de kant gezet! In de finale moest hij het afleggen tegen ook weer een topper uit Zeeland. Fantastisch zilver voor hem. In de onder 15 jaar zijn er tickets te verdienen voor het Nederlandse kampioenschap judo. Voor Melle Visser, Jens de Vries, Sven Velthuis en Aiden van Arendonk zat er bij sommige nog een winstpartij tussen, maar was het te weinig om de halve finales te bereiken. Ruben Soeters in de -48 kg verloor helaas zijn 1e ronde met uiteindelijk houdgreep, maar wist via de verliezersronde en een vrijloting door te stomen voor het brons. In een gelijk opgaande partij waar beide mogelijkheden hadden wist Soeters met zijn lage schouderworp het verschil te maken met een wazari (half punt). Derde van Zuid-Nederland en naar het NK! Beau Duchemin in de -66 kg deed hetzelfde, maar moest voor alles hard knokken, niks geen vrijloting, maar een prima opleving na een verlies met een tophoudgreep. De opvolgende wedstrijden werden allemaal gewonnen met haken, draaien, wurgen en overnemen! Ook hij (voor de 2e keer) gaat samen met Soeters naar het Nederlands kampioenschap in Hoogeveen.
Volgende week voor 31e keer de Baronie Arashi Cup in Oosterhout, daarna het Open Breda in november en de 500 punten in Made. Info www.budokwaiarashi.nl