Javier Guillén, directeur van de
Vuelta a España, wordt gevraagd waarom de Vuelta volgend jaar gekozen heeft voor de start in Nederland. Guillén geeft aan “dat er vele redenen zijn”, maar bovenal geeft hij aan: “I love the Vuelta!”. “Nederland is een fietsland, heeft veel grote wielrenners en ik verwacht veel fans langs de routes”.
Etappe 1 – Ploegentijdrit Utrecht
De etappe Breda – Breda is ons
vorige artikeluitvoerig beschreven, maar hoe zien de eerste en tweede etappe er precies uit?
Op vrijdagavond koersen de renners met de ploegentijdrit door de straten van de Domstad. De teams starten bij de Jaarbeurs en fietsen vervolgens oostwaarts door de binnenstad. Na het technische eerste deel van dit parcours koersen ze langs de Singel over de Maliebaan, het oudste fietspad van Nederland. In volle vaart gaat de route naar Overvecht, waar de teams een lus maken richting Leidsche Rijn. Dé kans voor de toeschouwers om de wielerhelden twee keer voorbij te zien komen. Na het verlaten van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum, koersen de teams af op de finish. Vanaf de fly-over wordt er een echte teamsprint afgelegd totdat ze weer over de streep komen bij het Jaarbeursplein. In totaal is de ploegentijdrit 23,7 kilometer lang.
Utrecht is de eerste stad ter wereld die alle grote rondes (Tour de France, Giro d’Italia en nu dus La Vuelta) heeft verwelkomd.
Als we Stef Clement vragen naar deze ploegentijdrit, zegt hij het volgende: “Voor een ploegentijdrit heb je de ruimte nodig en ik heb gezien dat er veel op de grotere wegen, de buitenring van Utrecht, wordt gereden”. Deze eerste etappe is een kans voor de Nederlandse ploegen om als eerste in de rode leiderstrui te rijden? “Team Sunweb is niet voor niets de wereldkampioen ploegentijdrit, maar Jumbo-Visma is een ploeg die dit ook moet kunnen”. Het is nog ver weg, maar met het aantrekken van Tony Martin dit jaar, zet de ploeg zich wel in om zich verder te ontwikkelen in het tijdrijden.
Etappe 2 – ’s-Hertogenbosch – Utrecht
De start van de tweede etappe op zaterdag is in het prachtige historische centrum van ’s-Hertogenbosch. Voor het eerste deel van deze etappe vormt de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw, het decor. Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de Grebbeberg, waar de eerste bergpunten van La Vuelta 2020 te verdienen zijn. De renners vervolgen hun route over de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht op de verschillende landgoederen en kastelenen koersen ze richting Amersfoort. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park. De tweede etappe is 183 km lang.
Jan Janssen, de eerste Nederlandse winnaar van de Vuelta in 1967, koestert mooi momenten aan de laatste start van de Tour de France in 1996 in Den Bosch. “Den Bosch heeft toen laten zien dat het een start van een grote ronde goed kan organiseren. De presentatie was goed en ik weet nog goed dat Shirley Bassey kwam optreden”. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat de tweede etappe in goed handen is bij de organisatie van Den Bosch.
"Ik ben bekend met stukken van deze route, ik kom uit Breda en ik ga nu in Utrecht wonen. Het gedeelte bij Zaltbommel is een open gedeelte en ik ben benieuwd hoe de renners hier mee omgaan".
Jan Janssen won de Vuelta in 1967 en een jaar later won hij de Tour de France. “Als een Nederlander in 2020 de Vuelta weet te winnen, dan zou het zomaar kunnen dat we een nieuwe Nederlandse Tour winnaar krijgen in 2021…”
Sam Oomen en Wilco Kelderman analyseren de ploegentijdrit.