Belg in Breda: Misverstanden

Foto: Youtube screen shot

Na mijn column over jullie fijne verjaardagsfeestjes, vond ik het tijd om mezelf even aan de schandpaal te nagelen zodat jullie mij ook eens kunnen uitlachen. En als jullie na het lezen van dit stukje denken: wat een domme, domme Belg! Wel dan vind ik dat helemaal ok. Enkel voor de komende 47 seconden uiteraard.

Ik verzin het niet, dit is echt een waar gebeurd verhaal. We gaan terug naar 2008, mijn eerste jaar in Breda en nog niet zo vertrouwd met bepaalde Nederlandse uitdrukkingen. Ik werd gebeld door een maatje van me die vroeg: ‘Hey Gert, we zijn aan het klussen. Heb je vanavond even tijd? Blijf je bij ons gezellig eten enne…..kan je ook wat helpen met sauzen’? Wetende dat hij destijds mijn enige vriend was in Breda en ik niet op nul vrienden wilde komen te staan, antwoordde ik plichtsgetrouw: ‘Geen probleem Raymond, ik zie je straks’.

Dus ik natuurlijk nog even naar de Albert Heijn voor een potje mayonaise, een potje ketchup, een potje andalouse, een potje cocktailsaus, een potje samoerai, een potje knoflooksaus, een potje shasliksaus, een potje BBQ saus en een potje currysaus. Mmmm….lekkere gourmet wordt dit straks, dacht ik. Ja, wij Belgen houden nogal van overdreven veel sauzen bij ons vlees.

Eens aangekomen bij mijn maatje was mijn verbazing groot dat ik meteen een verfkwast in mijn hand kreeg toegestopt en mocht gaan ‘sauzen’. De hilariteit was natuurlijk compleet toen ze me zagen staan met mijn tasje gourmetsausjes. Sauzen betekent in NL dus vlakke muren verven. Ik weer een illusie armer en een ervaring rijker.

Over de gênante situatie waarmee ik met een dame op café ooit eens heb gestaan en waarbij ik het woord ‘poepen’ op een totaal verkeerde manier had geinterpreteerd, zal ik het maar niet hebben. Voor zij die niet bekend zijn met ‘Belgische uitdrukkingen’: poepen is in Vlaanderen dus een meer vulgaire uitdrukking voor ‘de liefde bedrijven’.

Sinds 9 december is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril op ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen