Een eerste terugblik na 2 maanden, en het heerlijk avondje is gekomen!

Foto: Wendy Wiebenga

Tijd om even terug te blikken… Zaterdag was het alweer 3 december. Op die dag kon ik zeggen dat ik al twee maanden officieel bezig ben met De Afvalrace. Wat gaat de tijd toch snel…

Voor mij een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen twee maanden, mijn resultaten tot nu toe en mijn doelen van twee maanden terug. Misschien moet ik ze wel bij gaan stellen. Maar eerst nog even het heerlijk avondje van Sinterklaas!

De eerste twee maanden van de zes maanden Afvalrace zitten er inmiddels op. En ik kan zeggen, dat er in die twee maanden enorm veel veranderd is. Daarom wil ik alvast even met jullie terugblikken, en jullie meenemen terug in de tijd.

Get fit, Be Fit, Stay Fit
De Afvalrace is verdeeld in drie verschillende fases. De eerste twee maanden, Get Fit, de komende 2 maanden, Be Fit en de laatste 2 maanden, Top fit. In de eerste twee maanden tijdens de face Get Fit ben ik met Eric aan de slag gegaan met een stuk gezonde voeding, met trainen en met wie ik ben en wie ik graag wil zijn.

Het belangrijkste wat ik daarbij heb geleerd is dat een balans daarin vinden het aller belangrijkste is. En misschien ook wel het moeilijkst van alles. Mijn hele leven staat op zijn kop, nooit gedacht dat ik dit ooit zou gaan zeggen, maar dat bevalt me eigenlijk PRIMA! Gezond eten, sporten, bewegen en genieten van het buiten zijn, een Wendy die goed voor zichzelf begint op te komen en keuzes durft te maken en iemand zijn die een ander inspireert en motiveert vind ik misschien nog wel het leukst van alles. Ik krijg zoveel vragen vanuit mijn omgeving. “Wat eet jij dan zo een hele dag?”, “Eet je dan helemaal nooit iets lekkers meer?”, “Hoe vaak sport jij dan in een week?”, “Hoe blijf je gemotiveerd om de deur uit te gaan voor een training, na een dag werken of in het weekend ‘s morgens vroeg?” en ga zo maar door…

Mijn antwoord op al deze vragen is en blijft een simpel antwoord. Het verbaast mij ook nog steeds keer op keer, maar je moet gewoon doen wat je moet doen. Sporten en goed gaan eten, passend bij je sportprogramma. Gezond en voldoende… Alles in balans!

Steeds meer verstand van voeding en afrekenen met de angst voor Koolhydraten

screenshot_2016-11-23-23-29-17-1
Je hoort tegenwoordig zo veel over koolhydraten.  Moet je ze nu juist wel eten of niet, zijn er goede en slechte koolhydraten? En precies deze week… tijdens mijn coachings gesprek… veel weetjes over koolhydraten. Deze deel ik graag met jullie!
20161130_192855
Koolhydraten zijn voedingsstoffen en leveren (net zoals eiwitten en vetten) energie aan je lichaam.

Ik denk meteen aan suikers bij koolhydraten, maar koolhydraten zijn behalve suikers ook zetmeel. Het lichaam zet de suikers die je inneemt om in glucose, die weer als brandstof dient voor het lichaam. Deze suikers kunnen bijvoorbeeld voort komen uit lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en sacharose (pure suiker). De glucose die ons lichaam uit de suikers haalt helpt ons bij al onze dagelijkse functies.

Goede en slechte?
Koolhydraten worden vaak ingedeeld in “goede” en “slechte” koolhydraten. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten gegeten heeft. Per product verschilt het hoe snel het glucose in het bloed terecht komt. Daarom wordt er ook vaak gesproken over “snelle” en “langzame” koolhydraten.

Als we het over slechte (snelle) koolhydraten hebben, hebben we het dus over producten die een flinke stijging van de glucose veroorzaken, bij goede (langzame) koolhydraten is dat een veel mindere stijging.

Voorbeelden van slechte koolhydraten: suiker, honing, chocolade, snoep, frisdrank, koekjes, aardappelen, witte rijst, wit brood, cornflakes, kaas, etc.

Voorbeelden van goede koolhydraten: groenten, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, volkorenpasta, noten, etc.

Hoeveel koolhydraten hebben we dan nodig?
Koolhydraten worden ook wel gezien als de brandstof voor ons lichaam. Mensen denken snel dat je van koolhydraten aankomt, omdat het als suiker wordt gezien. Eric vertelde me dat ongeveer 40 / 50% van je voeding koolhydraten moeten zijn op een dag. En dan natuurlijk zo veel mogelijk goede koolhydraten, en zo min mogelijk slechte.

Sporten en koolhydraten
Koolhydraten worden als brandstof gezien, koolhydraten voor het sporten zijn dus belangrijk. Heb je snel energie nodig (net voor of tijdens een training), dan kun je voor snelle koolhydraten kiezen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een banaan… Maar als ik moet gaan sporten vind ik het vaak fijner om ruim van tevoren goed te eten zodat ik het eten nog even kan laten zakken. Dan zijn langzame koolhydraten een beter idee. Denk hierbij aan een bruine boterham, maar ook bijvoorbeeld havermout. Hierdoor ben je lang verzadigd en heb je voldoende energie voor je training. En op een dag dat ik niet meer actief ben in de avond pak ik na 15.00 uur zo min mogelijk koolhydraten.

Een veranderend lichaam
Aan het begin van De Afvalrace heb ik samen met Eric mijn doel vastgesteld. 30 kilo afvallen. Verspreid over de drie fases van De Afvalrace;

  • 1e 2 maanden 50% dus 15 kilo
  • 2e 2 maanden 30% 9 kilo
  • 3e 2 maanden 20% 6 kilo

Als er dan nog extra 2,5 kilo afgaat, dan… Heb ik een gezond BMI! Namelijk een BMI van 24,9. De groene zone.
Dus, ik blijf gaan voor 30+!

Of het me echt helemaal gelukt is dat laat ik nog even in het midden! Komende week heb ik weer een officieel weegmoment. En dan laat ik jullie allemaal met liefde weten of het eerste doel behaald is, of dat ik moet gaan bijstellen…

Het belangrijkste vind ik dat het verschil ENORM zichtbaar begint te worden en dat ik absoluut niet meer terug wil naar waar ik vandaan kom.

Wat een aantal misschien al weten maar velen nog niet is dat ik iedere dag een foto van mezelf maak op dezelfde plek. Een time lapse.

De eerste 2 maanden wil ik alvast met jullie delen!

Heerlijk avondje is gekomen…
img-20161204-wa0002-1
Eric verrast met een caloriebommetje boordevol koolhydraten
Sinterklaas is weer in het land, en als ik iets lekker vind, dan is het al het lekkers wat met Sint te maken heeft. Pepernoten, gevuld speculaas, amandelstaaf, chocoladeletters en ga zo maar door… Een jaar geleden rond deze tijd een huis vol met lekkers, dit jaar ook, maar dan allemaal voor anderen. Zelf wil ik het niet meer, snoepen snoepen snoepen, er zijn zoveel heerlijke alternatieven. In plaats van chocoladeletters (die ik echt heerlijk vind) ga ik nu voor Zwarte bonen brownie, ook chocolaaaaa…. Maar ik moet wel bekennen dat er een bakje kruidnootjes in huis is, dan wel spelt kruidnootjes. Is net iets beter dan de gewone kruidnootjes.

De chocoladeletters die ik in huis heb zijn voor een hele hoop lieve mensen om me heen. Als blijk van waardering. Zo ook een lekker caloriebommetje voor Eric!

Lieve Eric,

5 december grijp ik graag even aan,
om er toch heel even stil bij te staan.

Bij hoe belangrijk je op dit moment voor me bent,
En mijn resultaten , het is echt ongekend.

Ik ben nu bijna 15 kilo kwijt,
Mijn broeken allemaal veel te wijd.

Mijn Personal trainer dat ben jij,
Je haalt echt het uiterste uit mij.

In bijna acht weken al flink wat resultaat,
En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Meer kracht en een betere conditie heb ik nu,
maar soms is het wel heel zwaar, nondejuu.

Dat komt omdat ik door jou steeds mijn grenzen op zoek,
De reden waarom ik je dan ook zo nu en dan vervloek.

Daarom liet ik je al snel promoveren,
Van Personal trainer naar Personal beul, maar moet nog heel veel leren.

Ik heb al aardig wat oefeningen onder controle
En vind het nog leuk ook, helemaal door het dolle.

Nooit gedacht dat het mij ooit zou lukken,
Maar door jou, kan ik al aardig opdrukken.

Ook hou ik het al lang vol in een plank,
Dat maakt mijn buik zo lekker slank.

Van squatten krijg ik geen genoeg,
Hoewel ik steeds vergeet hoeveel je er van me vroeg.

Tellen is niet mijn sterkste kant,
Maar jij bent toch mijn rechterhand?

Een weg terug is er nu niet meer,
Ik knal gewoon door, keer op keer.

Zonder jou was ik alleen nooit zo ver gekomen,
Ik durfde hier echt alleen maar van te dromen.

Ik ben je echt heel dankbaar,
Daarom dit kleine gebaar.

Ik zal niet zomaar meer van een chocoladeletter genieten,
En al het andere ongezonde laat ik mooi aan me voorbij schieten.

Maar jij kan wel wat hebben, Personal beul van me,
Dus zeg ik, geniet van ze!

Liefs Piet

Trainen, trainen, trainen, zelfs op 5 December!
Het heerlijk avondje is bijna gekomen. In mijn schoentje (WhatsApp) zat deze week een erg leuk cadeautje! Van piet Michael, mijn maandag avond trainer.

Omdat de training niet door gaat tijdens het heerlijk avondje een training op maat zodat ik toch niet stil hoef te zitten.
img-20161204-wa0029
5-december-training-mobiwl
Arjan, ook al flink wat afgevallen
Tot slot wil ik deze week nog even extra bij mijn lieve vriendje Arjan stil staan. Zeker ook in deze lastige maanden met allemaal lekkers steunt hij me enorm. Hij denkt SUPER met me mee. In plaats van bezig zijn met chocolade, marsepein en pepernoten verwent hij me zo nu en dan met een enorm gezonde maaltijd die hij dan met liefde voor me bereid.
img-20161204-wa0028
En het leuke daarvan, ook hij doet al vanaf het begin af aan met me mee met gezond eten tijdens De Afvalrace en ook hij is al bijna 12 kilo kwijt! Ben MEGA trots op hem.

Deze week deel ik dan ook een heerlijk gezond receptje van mijn lieve healthy chef kok Arjan met jullie!

Pizza tonno di Arjan

Benodigdheden:

  • 2 bloemkool pizza bodems (te koop bij Albert Heijn)
  • 2 tomaatjes in blokjes gesneden
  • 1 grote rode ui in ringen
  • 2 blikjes tonijn op water
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Rucola sla

img-20161204-wa0019
Alle ingrediënten verdelen over de bodem, pizza’s in een voorverwarmde oven op 180 graden, 20 minuten bakken.

Als de pizza uit de oven komt de Rucola sla erop en dan…

Smullen maar!
img-20161204-wa0022Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen