Hoe overleef je als Afvalracer de feestdagen?!

Foto: Wendy Wiebenga

Deze week, tussen alle drukte van de feestdagen door, toch een klein blogje van mij! Klein, kort, bondig hahaha, dat zijn jullie niet gewend, dus zal deze keer écht proberen het kort te houden!

Hoe overleef je als Afvalracer de feestdagen?!

In ieder geval niet door te luisteren naar de kerstgroet van mijn Personal trainer Eric en mij. Maar onze kerstgroet is niet minder gemeend. Wij wensen iedereen een hele fijne, liefdevolle, sportieve kerst! En ik wil jullie graag 12 gezondere feestdagentips meegeven!

Maar de feestdagen overleven… Nu klinkt het net alsof de feestdagen vreselijke dagen zijn, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Ik ben dol op de feestdagen. Een super tijd om samen met je familie en vrienden door te brengen. Lekker knus, lekker warm, gezellig met al die lichtjes, heerlijk. Hoewel ik dit jaar een klein beetje kerststress ervaar, een stress die ik hiervoor nooit gekend en gevoeld heb. Nu ik bezig ben met mijn gezonde levensstijl merk ik dat er héél erg veel verleidingen zijn tijdens de feestdagen, maar ik heb met mezelf afgesproken, “Ik ben sterk”.

Mensen die perfect in balans zijn met hun eten een leefstijl, die maken zich waarschijnlijk geen zorgen om de feestdagen. Deze mensen weten wat ze wel en niet kunnen eten of hoe ze het één met het ander kunnen compenseren.

Ik ben een beginner als het gaat om het vinden van balans. Ik merk dat ik het nog erg moeilijk vind om de juiste balans te vinden met alle verleidingen zo rondom de kerstdagen. Dan draait het namelijk allemaal om eten, en véél eten.

Dus ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt met gezondere feestdagen tips.

Ik heb een lijst met twaalf tips waar ik mezelf aan ga proberen te houden en welke jou misschien ook weleens kunnen helpen de komende dagen!

Twaalf gezondere feestdagen tips van Wendy!

  1. Drink (alcohol!) met mate
    Klinkt logisch, maar het maakt zeker wel een verschil. Hou je wel van een lekker glaasje wijn (of twee), drink dan alleen op speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner. Drink dus gewoon lekker een wijntje, maar al die feestdagen moeten natuurlijk geen excuus zijn om dagelijks een flesje wijn open te trekken.
  2. Drink (niet met mate!) genoeg water
    Drink voldoende water om je spijsvertering op peil te houden en het gevoel dat je trek hebt te verminderen, we verwarren honger namelijk regelmatig met uitdroging. Ook tijdens de feestdagen verlies je vocht wat bijgevuld moet worden.
  3. Skip geen eetmomenten
    Probeer ook tijdens de feestdagen een vast patroon aan te houden door regelmatig te eten. Het kan verleidelijk zijn om je eetlust op te sparen door tot het grote kerstdiner weinig te eten, maar dan weet je zeker dat je in de avonduren gaat bunkeren. Je lichaam heeft er vervolgens een zware klus aan om dat allemaal te verteren.
  4. Begin de dag met.. een gezond ontbijt
    De oude Wendy geen ontbijter, de nieuwe Wendy kan écht niet meer zonder. Ik realiseer me namelijk nu dat het ontbijt misschien wel de belangrijkste maaltijd is. Kies voor een ontbijt dat eiwitten en gezonde vetten bevat, dat helpt namelijk om je zin in zoetigheid te onderdrukken. Daarnaast zorg een goed ontbijt ervoor dat je later op de dag niet te veel gaat eten. Dus laat de pistoletjes met hagelslag voor wat ze zijn en kies net als mij voor een bak magere kwark met vers fruit en havermout of ga voor een gezonde shake.
  5. Begin je maaltijd met een salade
    De vezels in salades hebben een ontgiftende werking en geven je een vol gevoel. De verleiding om nog een keer op te scheppen is dus een stuk kleiner tegen de tijd dat het toetje wordt opgediend.
  6. Maak gezondere keuzes
    Probeer tijdens de avondmaaltijden “gezondere” keuzes te maken. Kies voor een salade als voorgerecht, eet niet al te veel vlees, bak je frietjes in de oven of de airfryer en eet lekker veel groente. Op deze manier heb je een heerlijk voldaan gevoel, zonder al te veel calorieën binnen te hebben gekregen.
  7. Eiwitrijk vlees
    Sommige stukken vlees zijn “gezonder” dan andere stukken. Een stukje kip of rundvlees bevat meer eiwitten en minder calorieën dan een stukje varkensvlees. Wees bewust van je keuzes.
  8. Klets er lekker op los
    Dat zal voor mij absoluut geen probleem zijn. Je eettempo gaat flink naar beneden wanneer je tijdens het dineren lekker aan het kletsen bent. Ligt je aandacht alleen maar bij het eten, dan is de kans dat je meer opschept dan nodig veel groter.
  9. Maak je favoriete toetje met verse en gezonde ingrediënten
    Een super lekker dessert hoeft echt geen caloriebom te zijn. Probeer eens om die kilo’s suiker achterwege te laten, maar gebruik alleen verse producten en breng je toetje natuurlijk op smaak met fruit en kokosproducten. En geloof me, het is net zo lekker!
  10. Overdag rekening houden met calorieën
    Weet je ’s ochtends al dat je ’s avonds al het lekkers toch niet kan weerstaan? Houd er dan overdag rekening mee door je calorieën behoefte overdag te verminderen, zodat je ’s avonds meer “ruimte” hebt voor het eten. Maar nogmaals, sla je maaltijden niet over.
  11. Slaap goed
    Als je je lichaam genoeg rust geeft, dan geef je je lichaam ook de tijd om al het eten weer te verwerken. Bovendien, als je te weinig slaapt, dan maakt je lichaam extra cortisol aan wat het hongerige beest in je losmaakt. Je gaat dan dus meer snacken vanwege slaaptekort. Zorg er dus voor dat je voldoende slaap te pakken krijgt!
  12. Save the best for last: BEWEEG!
    Vind tussen alle festiviteiten door even tijd om je sneakers aan te trekken voor een hardlooprondje of stevige workout. Door te sporten versnelt je spijsvertering en maakt je lichaam endorfine aan. Hierdoor schiet je humeur omhoog en maak je gezondere eetkeuzes.
    En dat ga ik doen. Eerste kerstdag staat er een rondje hardlopen op de planning en tweede kerstdag doe ik samen met mijn lieve vriendje Arjan mee met de Santa Bootcamp bij Club Pellikaan Breda, Bootcamp in kerstman-outfit, jullie zien het nog wel voorbij komen!

Vorige week organiseerde van Gils sport Oosterhout speciaal voor de Afvalrace ook al een Toffe Bootcamp ter voorbereiding op de kertskilo’s, het was VET!

Wat als het nou niet lukt?
Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben! Maar ben niet bang als het je niet helemaal lukt…

Want wat nou, als je wel meer hebt gegeten dan je eigenlijk wilde? Als je plotseling wel je broek strakker voelt worden? Maak je niet te druk, het zijn de feestdagen. Van de feestdagen moet je ook kunnen genieten. Het zou zonde zijn om alleen maar obsessief met je eten bezig te zijn tijdens de feestdagen, zonder hier van te genieten.

Je kan heus wel een kerstkoekje of oliebol eten. Je kan heus wel lekker mee gourmetten.

Mijn tips zijn er om jullie en mezelf na te laten denken over hoe je het kunt aanpakken, hou ze net als mij in je achterhoofd en ga lekker eten met je familie en vrienden.

En… Als je straks toch een paar kilo bent aangekomen, dan ben je net als mijn Personal trainer Eric, mij en vele andere mensen gewoon lekker aan het genieten!

Uitdaging aangegaan met Eric!
Echter hebben mijn lieve vriendinnetje Jenneke en ik wel een probleem als er bij ons wat kerstkilo’s aan zitten over twee weken… Jenneke traint ook bij Eric.

We hebben een deal gesloten met Eric, voor iedere 0,1 kilo die er over twee aangekomen is moeten we een Burpee doen. En, dat geldt natuurlijk ook voor Eric! Echter is Eric er niet bang voor, hij zegt dat hij in de kerstvakantie elke dag gaat sporten, dus dan kan ik natuurlijk niet achterblijven, ik ga dus in mijn kerstvakantie ook iedere dag sporten.

Pré x-mas!
Jenneke en ik zijn slecht begonnen. We hebben een heerlijke pré kerst avond gehad bij Sushi restaurant Ume. Veel te veel gegeten, lekker genoten van een wijntje, dus de eerste Burpees zijn al onderweg, maar dat mocht de pret niet drukken!


Ik heb ENORM genoten van deze SUPER avond met mijn lieve nieuwe vriendinnetje. En die Burpees, kom maar op, we love them, we hate them, so we do them!

Lieve volgers, geniet van de mooie dagen die er aan komen, geniet van het heerlijke eten, geniet van elkaar!

Ik ga snel genieten van mijn gezonde kerstlunch en deel van de week nog wel wat leuke kerstreceptjes met jullie!

Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen