Kei hard teruggefloten door mijn lichaam en mijn TOP Personal trainer Eric!

Foto: Wendy Wiebenga

Wat een bewogen eerste week van het nieuwe jaar. Zowel fysiek als mentaal. Maar na deze eerste week kan ik wel vertellen dat ik toch een goed voornemen heb voor 2017 (terwijl ik daar eigenlijk nooit aan doe omdat ik me er toch niet aan kan houden).

Mijn voornemen is op tijd rust nemen door herstel training maar zeker ook door rustdagen en niet teveel te willen! Anders gaat het me alleen maar tegenwerken. Wat een eigenwijs mens ben ik toch ook af en toe…

Proost op mijn goede voornemen en natuurlijk het nieuwe jaar! Ik wens iedereen een fantastisch jaar toe.

Fysiek
Dat ik goed bezig ben, dat is een feit. Maar overdrijven is natuurlijk ook een vak. En deze eigenwijze Wendy is daar het grootste voorbeeld van hahaha. Heel de week zwaar en intensief sporten omdat je vakantie hebt. Na een zware avond workout (eerste hardlooptraining, maximale hartslag) denken dat een zware spinning les in de vroege ochtend dan ook wel lukt. Mijn eerste echte hardlooptraining achter de rug en dan denken dat je (omdat 5km al eerder gelukt is) een Fun run georganiseerd door de Decathlon eventjes mee kunt lopen, appeltje eitje.

Beetje naïef misschien, of eigenwijs.

Eerste hardlooptraining
Donderdagavond heb ik wel een GEWELDIGE eerste hardloop training achter de rug. Mijn nieuwe uitdaging voor fase twee van De Afvalrace. Vond het wel echt heel erg spannend. Bloed nerveus. Niet alleen voor de nieuwe mensen maar vooral voor wat me te wachten stond en hoe mijn lichaam zou gaan reageren. Gelukkig ging mijn lieve vriendinnetje, sportmaatje en runbuddy Jenneke ook mee. Net zo hyper als mij.

We hebben 3 rondes hard gelopen en wat oefeningen gedaan voor balans en kracht. Eerste ronde 12 minuten, tweede ronde 6 en de laatste ronde 3 minuten. Na de eerste ronde kregen we van trainers Ruud en Eric al wat kleine techniek tips. Hoe je voeten goed af te rollen en hoe je daarmee meer snelheid kunt creëren. Gek genoeg ging ik daardoor ook sneller voor mijn gevoel. En voelde het fijner. Zo enorm leerzaam nu al! Heb er enorm veel voldoening uitgehaald, en liep voor mijn gevoel al op een lekker tempo mee met de groep. Tof!

Thuis voelde ik wel alles. Mijn benen, billen, buik en rugspieren… gebruik je dat allemaal met hardlopen? Lekker!

Echter de ochtend erna minder lekker. Ik voelde met wakker worden al dat het een beetje op was. In de zin van, spieren willen even niet meer mee. Maar toch naar de spinning les gegaan, samen met mijn lieve vriendje Arjan die dat zo graag wilde proberen.

De instructeur gaf aan dat we richting een hartslag van 90, 95 procent toe gingen werken en toen voelde ik dat ik het conditioneel makkelijk aankon maar mijn spieren het echt niet meer trokken. Ben dus na een half uurtje van de fiets afgestapt omdat ik echt niet meer kon. Tijd voor rust, een belangrijk proces tijdens het sporten en misschien zelfs wel belangrijker dan de inspanning. Ik moet echt gaan leren doseren.

Heb onder het genot van een heerlijke bak Latte gewacht op mijn fanatieke vriendje. En als energie boost lekker mijn koekje opgegeten en hem eens niet laten liggen!

Even pas op de plaats.

En niet alleen teruggefloten door mijn lichaam maar ook door mijn TOP Personal trainer Eric, die precies op de juiste momenten weet in te grijpen. Zo ook nu weer. Was nog even snel een boodschap doen met Arjan en daar kwam een App’je binnen van Eric. Hij zei me (inmiddels misschien al wel voor de 100e keer denk ik) “Rust en herstel is belangrijk”. Dus… de rest van de dag rust. En hij wist dat ik dat niet heel tof zou gaan vinden omdat ik precies vanavond een hardloop event op de planning had staan. De FunRun by Night vanuit de Decathlon. Aiks… die deed even pijn en ergens maakte het me een beetje boos. Maar eigenlijk was de boosheid meer boosheid op mezelf. Wetende dat ik inderdaad beter niet mee kan doen. Ik moet gewoon niet te hard van stapel lopen. Stom genoeg weet ik het allemaal wel, maar sporten werkt gewoon verslavend en wil alles zo graag.

Maar om alles te kunnen blijven doen moet ik gewoon niet te gek doen.

Niet alleen tegenslag maar ook een hoop mooie momenten.

Mentaal
Ik merk dat ik metaal een flink stuk sterker aan het worden ben. Ik heb de afgelopen tijd een aantal keer voor moeilijke keuzes gestaan waarin ik super stoer voor mezelf heb gekozen. Dit is niet altijd even makkelijk voor me, maar ook niet voor mijn omgeving die niet van me gewend zijn dat ik nu ook voor mezelf durf te kiezen.

Ik merk dat ik steeds meer mijn eigen weg aan het inslaan ben en kies voor datgene mij gelukkig maakt. Iets wat ik nooit eerder gedaan heb. Daarbij horen keuzes en voor die keuzes zal ik soms dingen moeten laten wat anderen wellicht niet altijd leuk zullen vinden. Maar het levert mij zo enorm veel rust op. Er zullen mensen zijn die me daarom niet zo leuk meer vinden maar gelukkig zijn er ook heel veel die me wel begrijpen en achter me staan. En dat is prima…

Er komen ook allemaal mooie nieuwe mensen op mijn pad. En dat is eigenlijk ook prima… het een maakt ruimte voor het ander. Bijzonder toch?

Tot slot, twee hoogtepuntjes
Ik heb een grapje uitgehaald met personal trainer Eric en mijn tweede meting bij Fysiotherapie de Warande.

Zoals jullie voor de kerst in mijn blog konden lezen had ik de afspraak gemaakt met Eric dat ik een burpee moest doen bij elke 0,1 kilo die ik met kerst en Oud & Nieuw zou aankomen.

Dat was voor mij een mooi moment om Eric eens flink voor de gek te houden. Mijn lieve vrienden Marc en Stephanie zijn fanatieke duikers. En om als duiker onder water te blijven kun je jezelf verzwaren met een loodgordel.

Je raad het al. Ik verzwaarde me afgelopen woensdag met 4 kilo duiklood in mijn BH tijdens mijn wekelijkse weegmoment.

Ik was spontaan 2 kilo zwaarder, maar eigenlijk dus gewoon een ruime 2 kilo afgevallen.

Helaas was de reactie van Eric best mild. Maar hij trapte er wel in… je kon de teleurstelling  en twijfel wel een beetje van zijn gezicht aflezen!

Mijn tweede meting bij Fysiotherapie de Warande was super. Soms zijn woorden niet nodig, zie hier de resultaten van meting 1 en 2.

Wauw… wat een verschil, en we zijn pas op de helft van De Afvalrace.

Nog drie maanden om flink door te knallen. Ok… vooruit… met hier en daar mijn rust en herstel momenten dan!

Ik zal beter voor mezelf gaan zorgen!
Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen