Het geld is van de huurders

Foto: Gemeente Breda

Ze hebben er keihard voor gewerkt afgelopen jaar. Veel vrijwillige uren in de voorbereiding gestoken en met succes. Dat willen ze weten ook. De huurdersverenigingen zaten mee aan tafel bij het opstellen van de alliantie-afspraken met woningbouwcorporaties. Een unicum in Nederland voor zover ik weet. Iets dus om trots op te zijn als Breda.

Als fractiemedewerker in de Tweede Kamerfractie liep ik jarenlang mee met SP-activist Remi Poppe. Overal waar hij maar kon, hielp hij huurders in hun strijd voor goede woningen en eerlijke huren. Zijn lijfspreuk in die zalen was altijd: “Het geld is van de huurders”.  Daar is hij meester in. Hij kan in een zin samenvatten waar het om draait. Binnen het uur wist hij hele zalen tot actie aan te sporen. Huurders brengen elke maand geld in het laatje van de corporaties. Die kunnen er dan onderhoud voor plegen aan hun huizen. En met wat er overschiet nieuwe woningen bouwen. Hun geld, hun huizen dus ook hun recht om mee te praten. Hij kreeg ze altijd enthousiast op de been.

In Breda is dat meepraten nu tot kunst verheven. Ik was blij te zien dat vanaf de eerste vergadering de huurders constructief aan tafel zaten. Niet te bang om mij en de corporatiedirecteuren recht voor de raap te zeggen waar het op staat. Niemand speelt met de voeten van Wil van Ruiten. Als woordvoerster namens de verenigingen heeft ze er maximaal aan getrokken. Betaalbare woningen, duurzame/ energiezuinige huizen, (inspraak)rechten voor huurders, aandacht voor ouderen die langer thuis blijven wonen, het is allemaal geregeld.

Mooi ook dat de Bredase corporaties er open voor staan. Een nieuwe rolverdeling tussen gemeenten en corporaties is sowieso in de maak. Dat is zo vastgelegd in landelijke wetten en regels. In Breda pakken we dat voortvarend op. De alliantie-afspraken voor 2015-2018 zijn een feit. Vandaag 20 april zijn ze getekend, ook door de huurders!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden