BredaPhoto Festival weer een daverend succes

Foto: BredaPhoto

Na zeven weken is de achtste editie van BredaPhoto Festival 2018 ten einde. De organisatie kijkt terug op een zeer succesvolle festivaleditie.

Van 5 september t/m 21 oktober ontving het festival circa 25.000 betalende bezoekers (inclusief onderwijs, rondleidingen en meer dan 14.000 verkochte tickets) en circa 55.000 niet-betalende bezoekers bij de exposities in de Bredase binnenstad en de rauwe wijk Belcrum. Hiermee is het festival ook zakelijk een succes te noemen.

To Infinity and Beyond

De achtste editie van BredaPhoto Festival stond in het teken van het thema To Infinity and Beyond: over de impact van de alsmaar voortrazende technologie en wetenschap. Brengt die louter vooruitgang? Of openen we een doos van Pandora vol met vervelende verrassingen?! De 58 fotografen op het festival lieten zien hoe technologische vooruitgang onze wereld ingrijpend verandert. Ze toonden de kansen, de gevaren en de dilemma’s van die vooruitgang. Ze namen de ruimte om te laten zien wat zich voor onze ogen afspeelt, maar deden ook een voorzichtige voorspelling van wat ons in de toekomst te wachten staat. In de 2018 editie werd succesvol gewerkt met drie Associated Curators die vanuit verschillende continenten meekeken naar passende fotografen en projecten voor het festival. Ook in het activiteitenprogramma en de themaweekenden van BredaPhoto Festival kwam het festivalthema terug. De Volkskrant schreef: “Fotografie en technologie; BredaPhoto heeft een gigantisch thema gekozen. Des te knapper dat de fotoseries in Breda blíjven boeien”.

Spetterende opening en volop media-aandacht

Het festival kende dit jaar een spetterende opening in een bomvolle grote zaal van het Chassé Theater. 500 kaarten voor die opening werden teruggegeven aan de bewoners van Breda voor het ‘lenen’ van hun stad. Naast optredens werd tijdens de opening ook de fotograaf des Vaderlands ‘Jan Dirk van der burg’ bekend gemaakt en diezelfde avond ook op televisie in EenVandaag. Verder was er – mede door de meer dan 20 mediapartners – volop aandacht en PR voor het Festival om mensen te prikkelen het festival te bezoeken. Met een speciale uitzending van Kunstuur, aanwezigheid op radio en televisie, in landelijke en regionale dagbladen en tijdschriften en op sociale media en het web. Het aantal Facebook en Instagram volgers verdubbelde naar respectievelijk 12.000 en 5.000 volgers.

Ticketverkoop

Er werden meer dan 14.000 tickets verkocht, waarvan ongeveer de helft via de website bredaphoto.nl. Dit jaar waren er meer ticketvarianten, waardoor bezoekers de keuze hadden uit een dagticket, driedagenticket of festival passe-partout. Er werden vooral dagtickets verkocht, maar ook het festival passe-partout – in combinatie met de kortingscode BP-IKWOONINBREDA voor inwoners van de stad – vond boven verwachting goede aftrek. De ticketing was deze editie – in samenwerking met het Bredaase bedrijf CM – ook volledig geautomatiseerd. Daarnaast zijn er 287 groepen rondgeleid. Meer dan 300 ondernemers van diverse netwerkorganisaties en brancheverenigingen werden ontvangen op het festival met het doel de BredaPhoto BusinessCirle te versterken. De club van BredaPhoto Friends (donateurs) werd vergroot met een veertigtal nieuwe deelnemers.

Hoogtepunten van 2018

De reacties van bezoekers en media op het programma waren lovend. Trouw kopte naar aanleiding van de serie van Jos Jansen op het festival: “Onbegrijpelijk mooi: de wetenschap in beeld”. De Volkskrant beoordeelde het festival met maar liefst vijf sterren: “De kwaliteit van hun werk is vrijwel zonder uitzondering groot” en noemde het “… een grandioos festival”. AD noemde het werk van de fotografen “een staalkaart van de huidige fotografiewereld” en BN DeStem kopte “BredaPhoto geeft stof tot nadenken”.

Een van de hoogtepunten was de video-installatie The Believers van Geert van Kesteren in de voormalige Koepelgevangenis die ruim 13.000 bezoekers trok. Een ander hoogtepunt volgens bezoekers was de tentoonstelling in de voormalige Backer & Rueb fabrieken in de Belcrum waar o.a. werk te zien was van de Afrikaanse fotografe Keyezua. Blikvanger op het Chassé Park was dit jaar het speciaal door architectenbureau MVRDV ontworpen openluchtmuseum The Infinity Path. Daar hing ook de door het publiek meest gefotografeerde en op sociale media gedeelde foto: het door Osborne Macharia gemaakte beeld van de Nigeriaanse dierenfluisteraar van de Hausa-stam in felgekleurd maatpak met zijn aap als metgezel.

Festivalbeleving

De festivalbeleving van BredaPhoto Festival werd versterkt door een uitgebreid programma van activiteiten en events, in met name de (thema) weekenden. In de eerste week van het festival – de professionals week – ontmoetten fotografen en internationale fotografie en kunst studenten en professionals uit de kunst en de uitgeverswereld elkaar. Er was o.a. een Research LAB over de toekomst van fotografie en een portfolio review. De daarop volgende weekenden stonden in het teken van respectievelijk The Future of Data, Amateur Weekend, Elevate Talks, Wetenschaps Films en KidsWeek. In totaal werden zo’n 70 events georganiseerd: lezingen, presentaties, workshops, filmvertoningen, artist talks, workshops, excursies, rondleidingen, experiences en muziek- en dansoptredens. Daarin werd samengewerkt met diverse partners zoals InScience festival, het landelijke WetenschapsWeekend, Academie voor Beeldvorming, Chassé Cinema, De UitvindFabriek, De Nieuwe Veste, IKO, de Fotobond, Kasteel Woerden, Dock Zuid. En natuurlijk ook met een grote groep zakelijke partners waaronder hoofdsponsor Fujifilm Europe B.V.

Onderwijs en talentontwikkeling

Tijdens de zeven weken van het festival bezochten 3.500 kinderen van groep 7 en 8 uit Breda en omliggende gemeenten het fotofestival. Ter voorbereiding ontvingen de deelnemende scholen een uitgebreid lespakket. Voor jongeren uit het voortgezet onderwijs was er een speciaal programma gericht op middelbare scholen uit Breda en omstreken en op Mbo’s met een fotografie- of kunstprofiel. Voor 2018 werd voor hen een cyclus van 4 lessen (in de klas) ontwikkeld. Tot slot ondersteunden studenten uit diverse beroepsopleidingen zoals De Rooi Pannen, AVANS, NHTV en Fontys, het festival in diverse projecten.

Het InternationaI Talent Program van BredaPhoto is dit jaar verder uitgebreid en verstevigd. Er is inmiddels sprake van een duurzame samenwerking met fotoacademies in Nederland, België en Duitsland en, vanaf dit jaar, Tsjechië in de vorm van 1) Het Academieproject waar uiteindelijk 15 talentvolle studenten uit voortkwamen die hun werk exposeerden op het festival. 2) De Residentie waarin 7 net afgestudeerde fotografen als Artist in Residence werken aan het thema tijdens het festival, en 3) The Meetup, met een ‘top-meets-talent’ programma in de eerste week van het festival.

Ook dit jaar blijkt het programma weer een springplank voor jong fototalent. Bertrand Cavelier werd met zijn op BredaPhoto Festival gepresenteerde serie Concrete does’nt burn’ geselecteerd voor TIFF 2019. Dániel Szalei won één van de 4 laureaten van Carte Blanche 2018; een initiatief van Paris Photo. Hij sleepte ook de eerste prijs bij de Budapest Portfolio Review 2018 in de wacht. Joris Verleg werd genomineerd voor de TENT Academy Award 2018 én de Cinekid Media Award 2018. Sybren Vanoverberghe werd met het boek 2099 genomineerd voor Best Photobook Photo España 2018.

BredaPhoto festival editie 2020

De volgende editie van BredaPhoto vindt plaats van 9 september t/m 25 oktober 2020. De organisatie werkt o.a. toe naar verdere internationalisering en verjonging van het festival met meer buitenlandse bezoekers en jongeren. Ook gaat aandacht uit naar een verdere professionalisering van het festival. Behouden blijft het werken aan lokale verbindingen met een diversiteit aan participatieprojecten. Ook voor 2020 heeft BredaPhoto weer de ambitie als groots publieksfestival de State of the art in fotografie te tonen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden