En Plein Public: ontmoeting op station Breda

‘Ontroerend, komisch, verrassend,’ zo omschreef een bezoekster de dansvoorstelling ‘Weerzien’ van Dansnest. De dansgroep uit Breda gaf zaterdagmiddag voor het programmaonderdeel Buurcultuur het startschot voor En Plein Public. Het culturele project werd eerder deze middag geopend in Liniepark door wethouder Selçuk Akinci van Cultuur.

Voor de ingang van het station waren bankjes neergezet voor het publiek, die er vol verwachting plaatsnam. Het was druk en ook voorbij passerende reizigers bleven uit nieuwsgierigheid stil staan. In een korte inleiding werd de voorstelling gepresenteerd als ‘Het alledaagse leven als een theatervoorstelling’. Het station van Breda was als ontmoetingsplaats een perfecte locatie hiervoor. Dit vertelde ook een vrijwilligster van En Plein Public.

Flashmob

In de voorstelling kwamen dansers en passanten elkaar tegen. Er vormde zich een samenspel, een ontmoeting. Voor de toeschouwer was het in eerste instantie niet duidelijk wie aan de voorstelling deel nam en wie niet. Ineens liepen er mensen uit het publiek naar de mensen in het spel. Mensen ontmoetten elkaar en op het eind had iedereen elkaar vast in een liefdevolle omhelzing en een innige zoen.

Een mevrouw uit het publiek vertelt na afloop: “Het was net een soort flashmob! Ik woon hiernaast en mijn overburen deden ook mee aan dit project. Ze namen ineens deel aan de voorstelling. Zo leuk!” Dat was het bijzondere aan het project. Mensen uit de wijk deden mee aan de voorstelling, passanten op het station waren van tevoren gevraagd mee te doen. Zo was er samen weken geoefend op het station. De ontlading was dan ook groot na afloop. De deelnemers waren blij en opgelucht dat de voorstelling goed was gegaan. Een geslaagde eerste voorstelling dus.

Veertien plekken

En Plein Public strijkt vanaf 18 juli op veertien plekken neer in Breda, Oosterhout, Den Hout, Gilze-Rijen, Etten-Leur, Roosendaal en Zundert. Gedurende de hele zomer zijn er tal van voorstellingen te zien, bedoeld voor jong en oud.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden