Jasper van Loenen en Rosa Menkman winnen Challenge

Jasper van Loenen en Rosa Menkman hebben de Crypto Design Challenge gewonnen. Dat werd zaterdag in het MOTI tijdens de opening van de exposities ‘Planet Hype’ en ‘Design my Privacy’ bekendgemaakt.

In het voorjaar van 2015 schreef het MOTI de Crypto Design Challenge uit. Het museum vroeg aan techneuten, vormgevers, kunstenaars en studenten om nieuwe ideeën te ontwikkelen over het versleutelen van digitale data en het visualiseren van online privacy. De jury sprak lovende woorden over alle inzendingen en had uiteindelijk meer dan drie uur nodig om uit de veertien genomineerden uiteindelijk twee winaars te kiezen.

Grof

Jasper van Loenen ontwikkelde de ‘Web training collar’, een apparaatje dat mensen moeten dragen als ze op het web gaan en een elektrische shok krijgen als ze ‘verkeerde’ dingen doen zoals het surfen naar een onbeveiligde site. De jury was erg verdeeld over zijn werk. “Deze inzending was zo grof. Sommigen vonden het niet kunnen. Maar voor de jury als geheel kon het product zoveel duidelijk maken over hoe je mensen in bescherming tegen zichzelf kunt nemen als het gaat om hun aanwezigheid op het wereldwijde web.”

Briljant

Over het werk van Rosa Menkman, Discreet Cosine Transform, zei de jury: “Het is een erg oud idee dat nieuw is vormgegeven en daardoor is het briljant gevonden.” Bij het kunstwerk van Menkman draait het om het visueel verbergen van boodschappen in een niet-commnunicatief beeld.

De werken van Jasper van Loenen en Rosa Menkman maken onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Design my Privacy’ en zijn nog tot eind januari te zien in het MOTI.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden