125 schilderijen geïnspireerd door Van Gogh in Breda’s Museum

Het Breda’s Museum sluit het Van Gogh herdenkingsjaar af met de tentoonstelling ‘125 variaties op Van Gogh’. De 125 beste werken uit de nationale Van Gogh schilderwedstrijd worden getoond tot en met 24 januari 2016.

De eerste prijs in de nationale Van Gogh Schilderwedstrijd is gewonnen door Anutosh met zijn werk ‘untitled# 15’, acrylverf en olieverf op linnen, een monumentaal doek (140 x 200 cm) van een met zichzelf vervlochten boom in een nachtlandschap. De tweede prijs gaat naar Dirk d’Hoine voor zijn schilderij ‘Vloed’, acryl op doek (70 x 100 cm). Derde prijswinnaar is Hannie van Wanrooij met ‘If Vincent was still here…’, olieverf op doek (100 x 100 cm).

Keuze uit ruim 1000 schilderijen

De winnaars maakte juryvoorzitter Rebecca Neelemans bekend, in aanwezigheid van Marianne de Bie, cultuurwethouder Breda, en de 15 finalisten bekend in Breda’s Museum, voorafgaand aan de feestelijke opening van ‘125 Variaties op Van Gogh’. Van de 1006 kunstwerken werden drie prijswinnaars bekend gemaakt en worden 125 werken tentoongesteld in het Breda’s Museum.

Van de 15 finalisten zijn er 12 afkomstig uit 11 verschillende Nederlands gemeenten, twee uit België en is één werk afkomstig van een in Spanje woonachtige Nederlandse kunstenaar.

De winnaars over hun kunstwerken

Anutosh : “Ik schilder met diepe eerbied voor de natuur. Voor ik mijn kunstopleiding afgerond heb, ben ik een aantal jaar in Zuidoost Azië op reis geweest, ik heb in India en Japan gewoond en ben met niet westerse schildertechnieken in aanraking gekomen. Mijn nat-in-nat techniek past daar heel goed bij. De geschilderde natuur vloeit door, transformeert langzaam in iets anders. Er gebeurt iets met een universele waardering voor stilte… Diepte, ruimte in een schijnbaar monochroom schilderij. Transparante verflagen met lak reagerend op acryl tegen pasteus aangebrachte olieverf.”

Dirk d’Hoine over ‘Vloed’: “Dit schilderij is geïnspireerd op de korenvelden van Vincent Van Gogh, maar dan in een andere kleur omgezet. Het geheel doet denken aan een woeste zee. Ritmisch zwiepende korenstengels – in blauwe tinten met een kleine oranje toets- transformeren in een branding die tegen de doekranden beukt.”

Hannie van Wanrooij over ‘If Vincent was still here…’: “Ik heb een voorstelling van Vincent van Gogh als hij nu nog in onze tijd zou leven. Hij zou een stoer uiterlijk hebben maar wel in pak. Hij zou een kledinglijn hebben met afbeeldingen van zijn schilderijen. Hij zou heel veel selfies maken met zijn dure telefoon. Kortom: hij zou een succesvol kunstenaar zijn die eindelijk van zijn succes zou kunnen genieten.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden