Beleef Vincent live en virtueel

“Wat is de connectie van Vincent van Gogh met Breda?” begint Willem van der Vis van Stichting Grote Kerk de presentatie van twee bijzondere Bredase producten. Dinsdagmiddag werden een app en een luisterzuil in het kader van het Vincent van Gogh-jaar officieel gelanceerd in de Grote Kerk, door wethouder van cultuur Marianne de Bie.

“Er zijn dit jaar in Breda vele evenementen en activiteiten georganiseerd rondom het Van Gogh jaar, ondanks dat dit wat langzaam op gang is gekomen. Want wat precies had Vincent van Gogh te maken met Breda? We zijn erachter gekomen dat hij toch een zekere grondlegging had in Breda en hierop hebben we verder voortgeborduurd”.

Dominees en kunsthandelaars

Vincent’s grootvader was predikant in de Grote Kerk, waardoor Vincent hier vaak kwam. Het heeft ertoe geleid dat hij heel graag in de voetsporen van zijn opa wilde treden, maar dit was uiteindelijk gedoemd te mislukken. De oom van Vincent was kunsthandelaar en woonde in Princenhage. Ook hier was Vincent vaak te vinden. Dit waren de twee aanknopingspunten in Breda, die toch een belangrijk deel in zijn leven zijn geweest.

“To go where no man has been before”

Maar dit alles is nu te beluisteren en te beleven in een luisterzuilenroute. Deze route in Breda en omgeving (Etten-Leur, Zundert, Hoeven, Bosschenhoofd, Zevenbergen) en een app die op je telefoon te downloaden is, vertelt het verhaal van Vincent van Gogh in West-Brabant. De route is te fietsen, te wandelen of op andere manieren te bereizen, ook via de smartphone, tablet of pc, of het digiboard op school. Live, virtueel en in de tijd reizen, het is allemaal mogelijk. “To go where no man has been before”, zoals Ron van Dirven, directeur van het Vincent van GoghHuis in Zundert, een kreet uit Star Trek aanhaalt.

Connected Monuments

De Vincent van Gogh-luisterzuilen en app zijn een onderdeel van Connected Monuments, een groot project in een samenwerkingsverband van de Grote Kerk Breda (opdrachtgever), het Vincent van GoghHuis Zundert (kennis), Gemeente Breda (funding), Eclipse AV (audio/visueel content, story, trailer) en Atlantis Games van de NHTV (game / app).

2015-12-01 18.51.01

Meer over Van Gogh

Dossier: Fotoreportages
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen