Breda wint Europese Toegankelijkheidsprijs

Foto: Gemeente Breda

Vanmorgen heeft wethouder Miriam Haagh, Gezondheid, Leren en Wijkzaken in Brussel de Access City Award in ontvangst mogen nemen. De Access City Award is de Europese prijs voor de stad die de meeste aandacht heeft voor een toegankelijke samenleving.

De Access City Award is een initiatief van de Europese Commissie, in samenwerking met het European Disability Forum. Naast Breda waren ook Evreux (Fr), Gdynia (Pol), Kaposvár (Hon) en Vigo (Sp) genomineerd.

Miriam Haagh: “Ik ben ontzettend trots dat we een Europese prijs voor toegankelijkheid hebben gewonnen. Het Platform ‘Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk’, ondernemers, alle partnerorganisaties, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers hebben zich de afgelopen jaren ontzettend hard ingezet voor een verdere verbetering van de toegankelijkheid van onze stad. Toegankelijk voor haar inwoners en bezoekers. Dankzij de vele initiatieven en sterke netwerken maken we het mogelijk dat iedereen, ongeacht hun mogelijkheden, mee kan doen aan de samenleving. Daar blijven we ook in de toekomst samen aan werken.”

Aanpak

De afgelopen anderhalf jaar is bij 800 horecagelegenheden en winkels een quick scan toegankelijkheid uitgevoerd en zijn 200 publieke gebouwen geschouwd. Na een bezoek krijgen organisaties advies over kleine en grotere verbetermaatregelen. Ervaringsdeskundigen hebben ook een bezoek gebracht aan vijf evenementen. Organisatoren hebben praktische tips gekregen. Er is een workshop ‘Leren door Ervaren’ ontwikkeld, om bewustwording te vergroten. Fysiotherapeuten in opleiding, stadsingenieurs en raadsleden hebben de workshop al gevolgd. Toegankelijkheid gaat echter verder dan het fysieke domein. Op dit moment worden 25 informatiedragers, zoals websites en apps van zorginstellingen en maatschappelijke organisaties onder de loep genomen. Doel is om deze ook voor visueel beperkten en laaggeletterden toegankelijk te maken.

Gewaardeerde aanpak

Dankzij deze stevige inzet won Breda in 2017 al de landelijke toegankelijkheidsprijs ‘Broeder Tuck Award’ (een prijs van ervaringsdeskundigen), is Breda door de VNG aangewezen als Koplopergemeente en neemt Breda deel aan de ‘Iedereen doet mee’ campagne van het College voor de Rechten van de Mens. De jury van de Access City Award was met name onder de indruk van lange termijn visie, toewijding en continue aandacht die Breda samen met al haar partners heeft voor toegankelijkheid.

Breda als voorbeeld

Dat Breda hard werkt aan een toegankelijke stad is niet onopgemerkt gebleven. Op 5 december brengt een delegatie uit Valencia een bezoek aan de stad. De Spanjaarden willen graag zien en horen hoe Breda werkt aan een toegankelijke stad. De delegatie wordt geleid door de voorzitter van het Committee of Representatives of People with Disabilities en bestaat uit 26 vertegenwoordigers van vakbonden, verenigingen en ervaringsdeskundigen.

Foto vlnr: Jirada Mulder, Wilbert Willems, Miriam-Haagh en Gerard van Gestel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden