College stelt definitief ontwerp straten Spoorbuurt vast

Foto: Breda Nieuws

Het College van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp van de Willemstraat, de Emmastraat, de Meerten Verhoffstraat en het Stationsplein vastgesteld. Met dit besluit kan het ontwerp van de vier straten worden aanbesteed en daadwerkelijk worden gerealiseerd.

De herinrichting van de openbare ruimte van het centrale deel van de Spoorbuurt is onderdeel van de kwaliteitsimpuls van de omgeving van het nieuwe Bredase station. Net als het nieuwe station is ook de buitenruimte rond het station door het Rijk als Nieuw Sleutelproject bestempeld.

Wethouder Selçuk Akinci hierover:  „Deze vier straten vormen de verbinding tussen het historisch centrum van Breda en het nieuwe stationsgebied. En het ontwerp is er ook naar: kwaliteit met behoud van het negentiende eeuwse karakter van de spoorbuurt, maar passend bij de functionaliteit van morgen. En uiteraard hebben we dat gedaan in nauw overleg met bewoners en bedrijven in de buurt.”

Voornaam en duurzaam

Het definitief ontwerp van de Willemstraat, Emmastraat, Meerten Verhoffstraat en het Stationsplein kenmerkt zich door veel symmetrische profielen van de staten met een voorname boomstructuur en gebruik van duurzame materialen.

De Willemstraat vormt voor voetgangers en fietsers straks de verbinding tussen het station en het park Valkenberg en de binnenstad. In het ontwerp voor de Willemstraat staat de voetganger centraal, zodat die op een comfortabele en veilige manier vanuit de binnenstad via het Valkenberg naar het nieuwe station kan wandelen. Op het Stationsplein is ook rekening gehouden met ruimte voor Kiss & Ride en taxistandplaatsen. Bovendien is er in het ontwerp nadrukkelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid voor fietsers.

De Meerten Verhoffstraat en de Emmastraat hebben meer een woon-/werkfunctie met voldoende ruimte voor parkeren. Deze straten zijn ook de toegang naar het Stationsplein en representeren daarmee het nieuwe elan van de Spoorbuurt. De Spoorbuurt blijft bereikbaar voor automobilisten en er zijn parkeerplaatsen voorzien voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Beeldende kunst

Om het belang van de Willemstraat als verbinding tussen station en binnenstad te onderstrepen is het plan de straat op te sieren met beeldende kunst. Samen met de buurt wordt bekeken welke vorm dat zou moeten krijgen.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden