Bourgondisch genieten bij Beers & Barrels

In het oude brouwhuis van voormaling Oranjeboom brouwerij aan de Ceresstraat is een prachtige zaak herrezen, waar alle oude details zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven. Beers & Barrels in het brouwhuis, dat is zoiets als thuiskomen.

Binnen no time heeft Beers & Barrels zich op de Bredase kaart gezet, niet alleen als restaurant of café, maar vooral om de totaalbeleving. Het indrukwekkende pand uit 1887 barst uit elkaar van Bredase historie en melancholie; dat voel je tot in iedere steen.

Met de enorme koperen brouwketels in de hoofdrol ademt het statige brouwhuis nog de sfeer uit van weleer. De oorspronkelijke brouwerij “De Drie Hoefijzers” dateert van 1538! Later werd in een nieuw gebouwd pand na overname het Oranjeboompje en Skol gebrouwen. De inrichting; hoog, industrieel, veel glas in lood en neon. Door het plaatsen van vides zijn meerdere verdiepingen ontstaan. Het personeel is spontaan en vrolijk. Kok Loes: “Vind je het gek, wie wil hier nou niet werken?”

Het voelt als weekend op deze dinsdagavond, de sfeer is behoorlijk Rock&Roll. De zaak zit zo goed als vol. Operations manager Elko leidt ons naar onze tafel op de eerste verdieping waar we mooi zicht hebben op de ketels, de bar en de begane grond met al zijn dynamiek; je kijkt je ogen uit.

We bestuderen de gevarieerde menukaart. Naast stoere vleesgerechten zoals steaks, pulled pork en burgers ook ’to-share planken’ voor de borrelaars, een Mexicaanse en Aziatische dish en salades. Maar Beers & Barrels onderscheidt zich vooral door prachtig vlees van de topkwaliteit. Het beste rund van een vaste leverancier, dat eigenhandig wordt gerijpt in de dry ager.

En dat dit smaakt merken we even later, als onze starter arriveert; de ‘Beers & Barrels Platter’. Een robuuste plank met fall-off-bone-rib, smoked jalapeño cheese sausage, nacho’s met huisgemaakte guacamole, bbq-chickenwings, Asian slow cooked pork, en brood met dips. ‘Oh Lord..’ zingt Janis Joplin op de achtergrond. Inderdaad, Oh Lord, wat lekker.

De keukenbrigade weet precies hoe je een goed stuk vlees bereidt. De spare-ribs vallen van het bot maar hebben toch hun krokante korstje gehouden. Elko: “Ons geheim; een goede marinade, een goede oven en heel veel geduld”. De prijs van deze Platter, €9,50 p.p. vinden wij zeer redelijk. We drinken er een Drie Hoefijzers Klassiek bij, van de tap.

Beers & Barrels heeft een uniek concept neergezet waarin gasten zelf hun biertje kunnen tappen aan tafel. Maar ook aan de speciaalbier tapwand kun jij zelf met een muntje je biertje tappen. Met steeds wisselende speciaalbieren, en daarnaast een uitgebreide bierkaart, samengesteld door de biersommelier.

Ons hoofdgerecht wordt ondertussen geserveerd. Amai, dat ziet er goed uit. Een grote plank met Free range chicken, een forse T-bone steak, lobster en brisket. De kip, bereid in de Green-egg is van uitzonderlijke malsheid, met smaak tot aan het bot. De imposante T-bone steak is mooi gekruid en perfect rare gegrild. Huisgemaakte friet en coleslaw maken deze stoere plank compleet. Hierbij drink ik een Hertog Jan Weizener, een lichtzoet fris witbier met koriander en sinaasappelschil en mijn tafelgenoot gaat voor de Gooze Island IPA, een droge frisse met veel mout. Lekker!

We kunnen moeilijk kiezen uit de drie desserts op de kaart, en daarom nemen we ze allemaal. Een romige ‘blueberry cheesecake’ met een frisse saus van blauwe bessen als mooie tegenhanger. De klassieke Sundae van romig vanille ijs met slagroom en chocoladesaus krijgt een twist met die lekkere caramel crumble. Bij de Mississippi Chocolate Pie eet de gemiddelde chocoholic zijn vingers mee op.

We genieten na met een kop thee.  Zullen we naar huis gaan of nemen we nog een biertje? Ach, nog eentje dan…

Heb jij ook zin in een avond Rock&Roll, borrelen in een mooie setting met een goede ambiance, uitgebreid lunchen of dineren, of een pint drinken met vrienden; bij Beers & Barrels is alles mogelijk. Wij komen zeker terug!

Meer foodblogs

Moeke Breda] [ De Saeck ]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen