Voeten onder tafel en genieten bij Moeke

Wat ooit begon als echt Belgisch biercafé is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in het Ginneken, maar ook in de rest van Breda. Ik heb het over Moeke, op de Ginnekenmarkt. Reserveren kan niet, want volgens bedrijfsleider Jos Kramer draait het juist om de Moeke-experience.

Moeke exterieur

Zodra mijn tafelgenoot en ik een voet over de drempel zetten, worden we hartelijk ontvangen en naar een tafeltje bij het raam geloodst. Wat meteen opvalt, is de huiselijke sfeer die Café Moeke uitstraalt. “Dat is precies de bedoeling”, vertelt onze gastheer. “Met Moeke willen we een huiskamergevoel creëren. Los en ongegeneerd. Aanschuiven, voeten onder de tafel en genieten.” Dat ‘losse’ zie je ook terug in de kleding van de obers en het barpersoneel. Iedereen draagt een eenvoudige spijkerbroek, met shirt en sneakers eronder.

Moeke exterieur

Het aperitief slaan we over, we hebben eigenlijk wel trek. Voordat we uitgebreid de kaart bestuderen, bestellen we alvast wat te drinken. Hoewel de bierkaart – kan ook niet anders – varieert van 12 tapbieren (inclusief wisseltap) tot IPA en van Blond tot zelfs Glutenvrij bier, kies ik voor een echt Belgisch biertje oftewel een ‘Jupke’. Mijn tafelgenoot heeft zin in een Kriek, maar die zit helaas niet meer op de tap. Dan maar een van Moeke’s favoriete wijnen: de rode Merlot. Ook lekker.

De menukaart is zeer uitgebreid en bestaat naast bites, soep, voorgerechten en salades (ook mogelijk als hoofdgerecht) uit vis, vlees en diverse burgers en natuurlijk dessert (zoet en kaas), speciale koffie en koffieverwennerij. Ook aan de vegetariërs is gedacht. Kun je zelf niet kiezen uit het ruime aanbod, dan helpt Moeke je graag een handje op weg met ‘Moeke’s lievelingsgerechten’: per gang geeft het café een tweetal suggesties waaruit je kunt kiezen. Mocht je overigens een voedselallergie hebben, dan kun je dat aangeven.

Zelf besluit ik als voorgerecht voor Moeke’s proefwerk te gaan, een wisselend gerecht bedacht door de keuken. Deze avond is dat geitenkaas omringd met spek met salade en geroosterd brood als garnituur. Mijn tafelgenoot kiest voor de garnalenkrokketjes. De geitenkaas smaakt heerlijk zacht en warm, de spek is lekker gebakken. Om je vingers bij af te likken. Het geroosterde brood met een bakje stroop maakt het geheel af. De garnalenkroketjes zijn volgens mijn tafelgenoot lekker maar niet heel bijzonder. Leuk detail: zelfs op de borden staat ‘Moeke’.

Voor het hoofdgerecht laat ik me verrassen door Chef’s Special die regelmatig verandert en een van Moeke’s favorieten is: gebakken scholfilet op een bedje van groente, perfect afgemaakt met een witte wijn saus. En natuurlijk een schijfje citroen, zoals het hoort. De vis smaakt verukkelijk. De witte druiven die als garnituur op het bord liggen, maken het gerecht af en zorgen voor een frisse na-bite. Alle hoofdgerechten worden geserveerd met frietjes, gepresenteerd in een zakje op een soort van houten tafeltje met daarnaast een kommetje mayonaise. Leuk idee.

Mijn tafelgenoot wil graag de vegetarische lasagne uitproberen. Ook erg lekker, hoewel hij iets warmer zou mogen zijn. Ook de garnituur op haar bord roept vragen op: waren het toefjes wortel of tomatenpuree?

Het is inmiddels gezellig druk in het café, zeker voor een gewone dinsdagavond. De obers komen regelmatig langs om te vragen of alles naar wens is en nemen de tijd als we wat vragen stellen over Moeke. We voelen ons thuis EN welkom.

Het toetje slaan we over, hoewel ook hier het aanbod best ruim is: van verse aardbeien tot tiramisu of een kaasplankje. We twijfelen nog even over ‘Van alles wat’, een van Moeke’s favorieten en in dit geval een variatie van verschillende toetjes, maar besluiten toch om het bij een kop koffie te houden. We hebben net zo lekker gegeten en hebben een meer dan tevreden gevoel. Dit zou de toetjes te kort doen. Omdat we niet helemaal saai willen overkomen, kiest mijn tafelgenoot voor een van de Koffie Verwennerij’s namelijk Moeke’s Kletskoffie: een heerlijk kopje koffie met een toef slagroom en daarbovenop kletskopjes. Ik hou het bij een ordinair kopje koffie met een beetje melk.

We krijgen de rekening gepresenteerd in een bruine portemonnee, ook al voorzien van de naam ‘Moeke’. Heel origineel en tegelijkertijd grappig. Bij het afrekenen kletsen we nog even na met onze gastheer. Achter Moeke blijkt een heel concept te zitten, dat zijn vleugels al heeft uitgespreid naar Rhenen en Delft. “En er zijn plannen voor meer locaties.”

Moeke

Hoewel we niet wisten wat we moesten verwachten van de ‘Moeke-experience’ is het 100% meegevallen. Het eten is eenvoudig maar lekker, het personeel is heel gastvrij, de sfeer is top en je krijgt waar voor je geld. Wat vooral leuk is aan Moeke, is dat je na het eten nog kunt doorzakken aan de bar als je dat wil. Moeke is immers ooit begonnen als biercafé. Zelfs dansen op de tafels is toegestaan. Dat kan bijvoorbeeld op vrijdagavond, na de wekelijkse MoBiBo (Moeke’s bier & borrel). Overigens heeft Moeke nog meer leuke verrassingen op de agenda staan. Wat die zijn? Check de website en ga zeker een keer langs voor een gezellige avond uit, een lunch of een diner.

Wij komen graag nog een keer terug voor de lunch. Of om een van de vele biertjes uit te proberen, maar dan wel in het weekend!

  • Contactgegevens van Moeke Ginneken | Meer foto’s in de Fotoserie

Meer foodblogs

Beers & Barrels ] [ De Saeck ]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen