Puur natuur Mediterraans genieten in het Ginneken bij De Saeck

Een hapje eten in misschien wel één van de gezelligste straatjes van Breda, de Ginnekenweg, vlakbij de Ginnekenmarkt. Een culinair straatje waar een Mediterrane keuken niet mag ontbreken. Namelijk Puur natuur restaurant De Saeck.

De Saeck, een naam die al ruim 20 jaar gebruikt wordt en sinds twee en een half jaar in handen van restauranteigenaar en chef Daan is, die met passie en biologische streekproducten puur natuur gerechten bereidt.

Afgelopen vrijdag zijn wij hier hartelijk ontvangen door een jonge man, Boudewijn. Een Bredase student die naast zijn drukke studie en stage niet weg te denken is bij De Saeck. Een week na de opening van De Saeck is Boudewijn hier begonnen met werken en moet er nog niet aan denken om straks te moeten stoppen wanneer hij klaar is met studeren. Een gepassioneerde jongeman met veel kennis van de producten die je ook nog eens een “welkom thuis” gevoel geeft.


We zoeken een mooi plekje uit achterin de lichte serre van het restaurant met uitkijk op een knusse stadstuin waar in de zomer ook gegeten kan worden. We ontvangen de menukaart waarop direct duidelijk wordt dat De Saeck niet alleen puur natuurlijke streekproducten bereidt, maar ook een restaurant is waar je als veganist of vegetariër of zelfs met mogelijke allergieën heel goed terecht kan.

Wat een ruime keuze aan heerlijke gerechten! Voorgerechten, tussengerechten, soepen, hoofdgerechten en desserts met verrassende combinaties van ingrediënten wat het enorm moeilijk maakt een goede keuze te maken. Vanuit duurzaamheid oogpunt 65% groente en 35% vlees of vis, dus een gezonde verantwoorde keuze in elk geval. We gaan voor een 3-gangen  met daarbij een wijnarrangement. Er is ook de mogelijkheid te kiezen voor een 4-, of 5-gangen menu met of zonder wijnarrangement. Keuze uit drie heerlijke gerechten is al lastig genoeg. Wat nog een leuk concept is van De Saeck is dat je member kunt worden. Je schaft dan een member card aan welke twee jaar geldig is en waarmee je voor een goedkoper tarief heerlijk kunt komen tafelen en ook nog eens een heerlijk 3-gangen menu aangeboden krijgt op de dag waarop je verjaart.

Nadat we onze keuze gemaakt hadden en ons eerste drankje ontvangen, worden we direct verrast met een heerlijke amuse van de chef. Een in citrus gemarineerde rode biet met vegetarische kip van oerwortel afgewerkt met een tahoon cress blad, dat is blad van een kamerplantje van de rode biet. Onze gastheer vertelt ons dat de amuse per dag wisselt.

Na deze heerlijke amuse volgt onze eerste gang. Ik kies voor de rundercarpaccio met gefrituurde pinda’s, een geurige truffel – shiitake créme, dungeschaafde boeren Brabantse komijnekaas en krokante truffel – aardappelchips. De vegetarische optie is een carpaccio van knolselderij.

Mijn tafelgenoot gaat in plaats van voor een voorgerecht voor een tussengerecht, wat ook mogelijk is als keuze voor de eerste gang. Zo behoren ook de soepen tot de opties. De keuze van mijn tafelgenoot gaan uit naar gebakken gamba’s op courgettespaghetti, gerookte tomaatjes, zalmpareltjes en een dressing van biet. Een kleurrijk bordje. Hierbij is een vegetarische optie vegetarische gamba’s met saffraan parels.


Op de kaart staan overheerlijke wijnsuggesties voor bij de gerechten. Onze gastheer Boudewijn heeft ons begeleid bij het maken van een juiste wijnkeuze. Zo kreeg ik een glas sappige fruitige rode wijn bij mijn voorgerecht, de Rueda Spanje. En volgt bij mijn hoofdgerecht, omdat ik hier wederom een vleeskeuze gemaakt had, een wat zwaardere rode wijn, namelijk een Franse Merlot, de OC Natura. Bij het visgerecht van mijn partner vond Boudewijn een fris en grassig glas witte wijn toepasselijker, de Cuatro Rayas, een Verdejo, Rueda Spanje.

Als tweede gang kies is wederom voor een vleesgerecht. Ik ga voor de runderlende biefstuk in klafsjus geserveerd met een hete-bliksembitterbal en ragout van rodekool en paddestoelen. Tofu – paddestoelen en truffelburger maken dit gerecht tot een vegetarische keuze. Het hoogtepunt van dit gerecht is de hete-bliksem bitterbal. Ik maak me bij het uitserveren van deze bitterbal een beetje zorgen. Ik ben absoluut geen stamppot liefhebber, maar deze bitterbal met een vulling van wortel, ui een aardappel is wel zo bijzonder lekker gemaakt door de chef, dat zelf een stamppothater alleen maar kan genieten.

Mijn tafelgenoot gaat voor een combinatie van eekhoorntjesbrood met een in deeg gebakken hoeven – hoenkip met truffel – kerrie créme en saliejus. Hierbij wordt een goed glas rode wijn van Nederlandse bodem geserveerd. Een lichte fruitige rode wijn uit Made van wijngaard “de Linie”. Wederom een uitstekende keuze van onze gastheer.

Bij de hoofdgerechten serveert onze gastheer ook nog lekkere potato wedges met truffel mayonaise en een bakje frisse salade uit.

Voor mij altijd het hoogtepunt van een avondje uit eten: het dessert en een kop koffie toe. Ik ben een groot chocoladeliefhebber en weet nu dat de overheerlijke Tiramisau van drie soorten chocolade met daarbij gezouten mascarpone en Haagse Hopjes – Chips onweerstaanbaar is voor elke chocolade addict. Wat een zalig nagerecht, afgewerkt met wat vers fruit en een koekje van gekaramelliseerde suiker.

Maar ook de Frammbozenmeringue met vanille creme fraiche, rozenpoeder samen met structuren van venkel, peer en appel begeleid door een zachte honingsaus was een fantastische afsluiter. Mijn tafelgenoot wil net als ik de onweerstaanbare chocoladetiramisu, maar deze keuze maakt dat ik van beide gerechten in mijn favoriete gang heb mogen proeven.

Onze gastheer maakt deze gang nog completer met een zoals hij de dessertwijn noemde “Heaven on earth”. Een heerlijke Zuid-Afrikaanse Muscat d’Alexandrie. Zo zoet en vol van smaak. Heerlijk. We sluiten de avond af met een kop koffie waarbij een huisgemaakte Brownie wordt geserveerd.

Onder het genot van deze bak koffie spreken wij nog even kort met restauranteigenaar en chef Daan. Hij spreekt vol enthousiasme over de kaart die net anderhalve week geleden is uitgebracht. Een enorm gepassioneerde vakman wat je ook echt terug ziet op je bord. Buiten de heerlijke gerechten die De Saeck serveert, is het een gezellig en knus restaurant waar je absoluut tot rust kan komen.  Een place to be voor jong en oud, vegans en veganisten. Voor ons een plek waar wij graag nog een keer naar terug gaan met onze vrienden.

Wil jij net als ons genieten van deze puur natuurlijk bereidde gerechtjes van streekproducten uit het seizoen dan is het zeker de moeite waard eens een kijkje te nemen op de website van Puur Natuur restaurant De Saeck.

Meer foodblogs

Beers & Barrels ] [ Moeke Ginneken ]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen