Nieuwbouw 1300 sociale huurwoningen

Foto vlnr: M. van der Lans - Laurentius, A. van de Ven - AlleeWonen, J. Pars - WonenBreburg, P. van Lunteren - Wethouder Breda, J. Dekkers - Huurderskoepel Laurentius, W. Leerves - Bewonersplatform WonenBreburg,
J. Elands - Centrale Huurdersvereniging AlleeWonen
Foto vlnr: M. van der Lans - Laurentius, A. van de Ven - AlleeWonen, J. Pars - WonenBreburg, P. van Lunteren - Wethouder Breda, J. Dekkers - Huurderskoepel Laurentius, W. Leerves - Bewonersplatform WonenBreburg, J. Elands - Centrale Huurdersvereniging AlleeWonen
Foto: Gemeente Breda

De drie Bredase woningcorporaties AlleeWonen, Laurentius en WonenBreburg, de gemeente Breda en de Gezamenlijke Huurderskoepel (GHK) hebben op 12 juli 2017 een akkoord gesloten over de bouw van 1300 nieuwe sociale huurwoningen in Breda.

De afspraak betekent een trendbreuk ten opzichte van de monitor sociale voorraad in 2015 waarin een dalende voorraad aan betaalbare en bereikbare woningen werd gesignaleerd. Dankzij het beleid van de corporaties is een groot deel van deze woningen voor de doelgroep behouden. De gemeente, corporaties en GHK onderschrijven een netto uitbreidingsopgave van netto 1.300 huurwoningen in de sociale sector voor de komende tien jaar. Dit is 20% van de stedelijke groei. Hierbij ligt de nadruk op betaalbare huurwoningen. De afspraak is een aanvulling op de “Alliantie Breda 2015-2018”. Deze opgave is mede ingegeven door de voorrang die de afgelopen jaren is gegeven aan bijzondere doelgroepen, waaronder statushouders, bij de toewijzing van goedkope woningen.

Ook voeren WonenBreburg en AlleeWonen de komende tien jaar actief beleid om ieder gemiddeld 65 nieuwe betaalbare huurwoningen per jaar te realiseren. Daarnaast zetten de corporaties en de gemeente zich gezamenlijk in voor voldoende geschikte locaties om betaalbare huurwoningen te bouwen. De gemeente maakt dit mogelijk door middel van actief beleid en door middelen en instrumenten beschikbaar te stellen zoals vastlegging in bestemmingsplannen en in privaatrechtelijke afspraken met ontwikkelaars in de stad.

Bij de ondertekening waren onder andere Patrick van Lunteren, wethouder Jeugd, Wonen en Wijken, en Jan Elands (namens de Gezamenlijke Huurderskoepels GHK) aanwezig. Eerstgenoemde is blij met het gesprek met de corporaties en de trendbreuk met de afgelopen jaren. Jan Elands geeft aan dat de GHK er scherp op gaat letten dat alles wordt uitgevoerd volgens afspraak.

Mevrouw Dubbeldam van Laurentius namens de woningcorporaties: “De gemaakte afspraken zijn van belang voor onze huurders en woningzoekenden. Ze zorgen ervoor dat er in tempo nieuwe betaalbare huurwoningen bijkomen in Breda. En die zijn hard nodig. ’Het akkoord is een mooie bevestiging van de toegevoegde waarde van onze Alliantie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen