Akkoord cao basisonderwijs, staking gaat door

Foto: Pexels

De bonden en werkgevers in het basisonderwijs hebben een cao-akkoord bereikt, maakte de Algemene Onderwijsbond bekend. De eerder aangekondigde tweedaagse staking op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat volgens de bond echter “absoluut door”. De reden hiervoor is dat er “nog steeds structurele investeringen nodig zijn om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten.”

Volgens de AOb krijgt al het onderwijspersoneel vanaf januari een loonsverhoging van 4,5 procent en een bonus. De bonus bedraagt 875 euro bij een voltijdbaan. De rest ontvangt de bonus naar rato. Ook krijgt het personeel een eenmalige nabetaling in februari, die neerkomt op een derde van het maandloon in januari 2020 bij een voltijdbaan.

In de nieuwe cao is er ook speciale aandacht voor schooldirecteuren en de onderwijsondersteuners, zo meldt het ANP. Zo is er een nieuwe functiebeschrijving gemaakt “die recht doet aan de taken die complexer zijn geworden en erbij zijn gekomen”. De onderwijsbond gaat het onderhandelaarsakkoord voorleggen aan zijn leden.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer werd vorige maand aangesteld om de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren in het basisonderwijs vlot te trekken. De cao-onderhandelingen waren gestrand omdat onderwijsbonden het loonbod van de werkgevers te laag vonden.

Onderwijsminister Arie Slob vindt het “heel mooi” dat er een cao-akkoord is en dat personeel er 4,5 procent op vooruit gaan. “Dat betekent dat leraren er deze kabinetsperiode gemiddeld 14 procent bij krijgen. Dat gun ik ze van harte, een extra waardering voor hun vak.”

Het akkoord werd gesloten door sectororganisatie PO-Raad en de onderwijsvakbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FvOv en FNV. “De partijen realiseren zich dat deze cao de kloof tussen de lonen in het primair- en voortgezet onderwijs niet kleiner maakt. De partijen blijven daarom ieder vanuit hun eigen rol aandringen bij het kabinet op structurele investeringen om daarmee voor nu en in de toekomst aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden te kunnen realiseren”, aldus de PO-Raad.

CNV Onderwijs toont zich tevreden. “Met het afsluiten van deze cao is een belangrijke stap gezet en dat werd tijd. Het is belangrijk dat iedereen die werkt in het primair onderwijs dit zo snel mogelijk merkt op de salarisstrook”.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden