Provinciepenning voor vertrekkende Wim van de Donk

Foto: Marc Bolsius

Wim van de Donk, commissaris van de Koning, ontving tijdens zijn afscheid als commissaris van de Koning uit handen van loco commissaris en gedeputeerde Christophe van der Maat de hoogste provinciale onderscheiding; de Provinciepenning. Hiermee is van de Donk tevens benoemd tot ereburger van Noord-Brabant.

Prof. Dr. W.B.H.J van de Donk werd op 1 oktober 2009 be√ędigd als commissaris, toen nog van de Koningin, als opvolger van Hanja Maij-Weggen. Na elf jaar het ambt van commissaris van de Koning vervuld te hebben, start hij op 1 oktober 2020 als rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. Ina Adema, de huidige burgemeester van Lelystad, volgt hem op.

Van de Donk wordt geroemd om zijn prestaties als verbinder, inspirator, bestuurder en wetenschapper. Vol passie en ambitie heeft hij een tomeloze inzet getoond als boegbeeld en ambassadeur van de provincie Noord-Brabant. Dit deed hij zowel binnen de provincie als in binnen- en buitenland. Hij toonde zich een drijvende kracht in de samenwerking tussen overheid, ondernemers, onderwijs en inwoners. Kenmerkend daarbij is zijn oprechte interesse met wie en voor wie hij werkt.

Over de provinciepenning
De provinciepenning is de hoogste onderscheiding die de provincie Noord-Brabant kent. Toekenning houdt tevens het verlenen van het ereburgerschap van Brabant in. De penning en het ereburgerschap van Brabant worden toegekend aan mensen die zich voor de provincie en de Brabantse samenleving verdienstelijk hebben gemaakt. De penning is gemaakt naar een ontwerp van de kunstenaar Niel Steenbergen. Op het midden van de penning staat een jongen, geflankeerd door 4 luiken. De middenstukken hiervan stellen ambachten voor, de zijkanten activiteiten uit het Brabantse leven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden