Eerste legale wiet te koop in Breda

15 dec 2023, 14:53 Nieuws
657c23cf83d32 min
Coffeeshops in Breda en Tilburg zijn vandaag gestart met de verkoop van gereguleerde wiet en hasj.
In deze zogeheten aanloopfase gaan deze 2 steden proefdraaien voor het 'Experiment gesloten coffeeshopketen'.

Trotse burgemeesters

Minister Kuipers (VWS) bracht een werkbezoek aan een van de Bredase coffeeshops. Hier hielp hij mee de eerste levering gereguleerde wiet te registreren in het hiervoor speciaal ontwikkelde track & trace-systeem. Dit gebeurde onder het toeziend oog van burgemeester Paul Depla en Theo Wetering, burgemeester van Tilburg. Zij hebben zich jarenlang hard gemaakt voor een gesloten keten. Zij zien nu eindelijk het experiment van start gaan.
Burgemeester Paul Depla: 'Ruim 10 jaar hebben we ons ingezet om het failliete gedoogbeleid aan te kaarten en gestreden voor de legalisatie van cannabis in Nederland. Daarom is het goed om te zien dat we eindelijk van start gaan. Zonder twijfel zal het in het begin niet op rolletjes lopen en stuiten we hoe dan ook op zaken die we niet voorzien hadden. Het is een mooie proefperiode om te zien hoe de samenwerking binnen de gesloten keten tussen telers, de coffeeshophouders en alle andere betrokken instanties in zijn werk gaat. Dat is precies waarom we deze aanloopfase hebben ingezet. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit gaat lukken.'

Aanloopfase

Hoewel aan het 'Experiment gesloten coffeeshopketen' in totaal tien gemeenten deelnemen, starten de gemeente Breda. Hiermee wordt op een kleinere schaal ervaring opgedaan en worden de 'kinderziektes' eruit gehaald. Ook wordt vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd voordat alle gemeenten mee gaan doen.
In de aanloopfase mogen de deelnemende coffeeshops zowel de gereguleerde als de gedoogde producten aanbieden. In deze fase is er nog een beperkt aanbod aan gereguleerde wiet. Dit omdat tot nu toe drie telers hun productie op gang hebben.
De aanloopfase zal zo'n 6 maanden duren, daarna begint de overgangsfase. Deze fase zal starten wanneer de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de geproduceerde cannabis genoeg zijn om alle deelnemende coffeeshops volledig en bestendig te kunnen bevoorraden. Maar ook als wordt voldaan aan de voorwaarden van een gesloten keten. Een aantal weken na de overgangsfase zal de experimenteerfase starten, waarin coffeeshops exclusief gereguleerde producten mogen verkopen aan hun klanten. Deze experimenteerfase duurt vier jaar.

Van teler naar coffeeshop

De eerste drie legale telers hebben inmiddels voldoende productie om de leveringen aan de coffeeshops in Breda en Tilburg te verzorgen. Deze producten worden van zaadje tot verkoopeenheid volledig gevolgd in een daarvoor ontwikkeld track & trace-systeem. De telers zorgen voor het beveiligde vervoer van de hennep en hasj naar de coffeeshop. Dit mag alleen worden gedaan door een geld- en waarde-transportbedrijf. Dit bedrijf moet een vergunning van de minister van Justitie en Veiligheid hebben.

Landelijke en lokale regels

Ook tijdens het experiment gelden er strikte landelijke en lokale regels waar de coffeeshop aan moet voldoen. Deze regels zijn bijna hetzelfde gelijk als de eisen die nu gelden in het gedoogbeleid. Zo mag in de coffeeshops geen alcohol worden verkocht, zijn minderjarigen niet toegestaan, moet de exploitant zich inspannen om overlast te voorkomen en mag er maar een beperkte hoeveelheid hennep en hasj in de coffeeshop aanwezig zijn.
Wat wel verandert is dat er vanaf nu gereguleerde hennep en hasj kan worden gekocht door de klanten en hierbij ook een bijsluiter wordt geleverd over het gebruik van softdrugs.
Meer informatie over het wietexperiment is hier te vinden .