Oplichters gaan erg ver voor fraude internetbankieren

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De politie heeft vier personen aangehouden die wel erg ver gingen om fraude te plegen met internetbankieren. Van slachtoffers werden simkaarten van mobiele telefoons afhandig gemaakt om de fraude mogelijk te maken. De oplichters verstuurden daarvoor onder meer nagemaakte brieven van de provider. De simkaart werd uiteindelijk opgehaald door iemand die zich in het tenue van een koeriersdienst had gekleed. De verdachten hadden de simkaarten nodig om via mobiel internetbankieren de spaarrekeningen van vooral oudere slachtoffers te plunderen.

Flinke voorbereiding
Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekend gemaakt. Aan de operatie met de simkaart ging overigens nog een flinke voorbereiding vooraf. Zo werd de computer gehackt met een phishingmail en verstuurden de oplichters een nepbrief van de bank. Ook hielden de fraudeurs een telefoongesprek met het slachtoffer waarin de ze zich voordeden als medewerker van de bank.

Aanhoudingen
Inmiddels zijn in het onderzoek vier mensen aangehouden. Op 9 september moeten zij zich pro forma voor het eerst voor de rechtbank Rotterdam verantwoorden.

Tienduizenden euro’s schade
Uit onderzoek blijkt dat het om minimaal zes zaken gaat en dat slachtoffers afkomstig zijn uit verschillende plaatsen uit het land. De schade wordt geschat op tienduizenden euro’s. De aangehouden verdachten zijn drie mannen van 20, 25 en 26 jaar oud uit Veenendaal en Rotterdam, en een vrouw van 25 uit Rotterdam. Ze werden begin juni aangehouden. Twee van hen zitten nog vast.

Bron foto: World Bank Photo Collection/Flickr.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen