NCO Group, niet zomaar vacaturefraude

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Eerder deze maand waarschuwde de Fraudehelpdesk voor fraudeurs die onder de naam NCO Group sollicitanten proberen te werven. Inmiddels is duidelijk dat het hier gaat om een grootschalige en bijzonder vernuftig opgezette vacaturefraude.

Nepwebshops
Sollicitanten krijgen als zogenaamd assessment opdracht tot het plaatsen van advertenties op handelssites om mensen met aantrekkelijke aanbiedingen naar webwinkels van de fraudeurs te lokken. Webshops die achteraf nep blijken te zijn, maar waar binnen enkele dagen voor vele tienduizenden euro’s door de fraudeurs worden geïncasseerd.

De sollicitanten krijgen zelfs opdracht bedrijven te bellen om hen uit te nodigen bestellingen te plaatsen. De ondernemingen krijgen grote kortingen als ze bijvoorbeeld producten bestellen voor 10.000 euro.

Social engineering
Details over de werkwijze van de fraudeurs brengen aan het licht dat ze beschikken over veel kennis. Verder maken ze gebruik van het zogenoemde ‘social engineering’. Daarmee laten ze hun opdrachten naar de sollicitanten erg geloofwaardig overkomen.

Sommige sollicitanten moeten in hun administratieve functie bedragen die binnenkomen via hun eigen rekening verwerken. Dat geld sturen ze vervolgens door naar rekeningen die de fraudeurs hebben doorgegeven. Deze mensen worden ook wel katvangers genoemd.

Een van de medewerkers die via Skype de sollicitatiegesprekken voerde uit naam van NCO Group deed dit als assessment. Zij kreeg een baan als HRM-medewerkster aangeboden.

Advies
– Wordt u door NCO Group benaderd voor een baan voor een Nederlandse vestiging? Ga daar dan niet op in maar waarschuw ons. NCO Group heeft geen vestigingen in Nederland.
– Wordt u via bijvoorbeeld Marktplaats naar een webshop gelokt met een wel heel aantrekkelijke aanbieding? Wees dan alert! Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo!
– Wordt u als bedrijf telefonisch benaderd voor een bestelling bij een webshop, wees dan ook op uw hoede.

The post NCO Group, niet zomaar vacaturefraude appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden