Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis

Foto: publiek domein

Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen niet uit in hygiëne. Welke gevaren loop je? En hoe houd je huisgenoten als salmonella en campylobacter buiten de deur?

Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts en in ernstige gevallen zelfs nierfalen of hersenvliesontsteking. Klachten steken binnen enkele uren tot 2 dagen de kop op en houden meestal 2 tot 9 dagen aan. Door veilig om te gaan met je eten en de keuken goed schoon te houden, kun je veel voedselinfecties voorkomen. Wel zo fijn, zo hoef je nooit een college – of feestje! – te missen. Maar hoe doe je dat?

Schone keuken

Voordat je gaat koken, zorg je voor een schone werkplek. Gebruik daarvoor altijd een schone vaatdoek en vervang deze doekjes elke dag. Gebruikte doekjes zitten namelijk vol bacteriën. Je kunt vaatdoeken, handdoeken en theedoeken het beste wassen op minimaal 60 °C. Je doodt dan alle ziekmakers. Reinig ook je snijplank en keukengerei goed. Het liefst ook vóór gebruik, als je de schoonmaakkunsten van je huisgenoot niet vertrouwt.

Veilig koken

Je handen komen de hele dag door in aanraking met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Die wil je liever niet in je eten. Was daarom je handen voor je begint met koken. En ook tussendoor als je rauw voedsel aanraakt, of na een toiletbezoek. Als er vlees of vis op het menu staat, ga je extra zorgvuldig te werk. In rauwe vorm kunnen ze ziekmakers bevatten. Door je eten goed te verhitten, dood je de ziekmakers. Het is het veiligst om alle soorten vis en vlees doorbakken te eten. Dus ook hamburgers, tartaar en biefstuk. Draai je vlees of vis regelmatig om en controleer of het volledig gaar is voor je het opeet.

Wat doe je met kliekjes?

Heb je een bakje eten meegekregen van thuis? Ook eten dat je in de magnetron opwarmt, moet je goed verhitten. Schep je eten tussendoor goed om. Daarmee verdeel je de hitte. Kliekjes in de koelkast? Zorg ervoor dat je koelkast op 4 °C staat. Veel koelkasten staan veel te warm afgesteld en producten bederven daardoor sneller. Eet je kliekjes altijd binnen 2 dagen op en warm ze niet vaker dan 1 keer op. Direct invriezen kan ook, dan zijn je restjes nog 3 maanden houdbaar. Een sticker op je bakje plakken helpt als herinnering. Heb je jezelf getrakteerd op de afhaalchinees? Geniet ervan, maar gooi eventuele restjes altijd weg.

Maak er een leerzaam en voedselveilig collegejaar van. Breng je huisgenoten op de hoogte van de gevaren en hang hygiënetips op in de keuken.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen