Scholieren.com helpt tieners zelf xtc te maken

Website Scholieren.com gaat een opmerkelijk werkstuk zo snel mogelijk verwijderen. Het is een stappenplan voor het produceren van xtc. “Dit is duidelijk plagiaat en dat kunnen we niet toestaan op onze website.”

De site is verder absoluut niet tegen goede werkstukken over drugs: “Die zijn wat ons betreft van harte welkom op Scholieren.com. Ook als ze over de chemische samenstelling ervan gaan, bijvoorbeeld voor het vak scheikunde. Let wel even op je bronvermelding! En een don’t try this at home waarschuwing kan ook geen kwaad.”

Toxicoloog Jan Tytgat ziet ook nog wel andere bezwaren: “De handleiding is niet slecht, maar de kans op ontploffing en onzuivere pillen is veel te groot. Wie dus geen ervaring met scheikunde heeft, riskeert lijf en leden.” Dat zegt Tytgat tegen het AD.

Een rommelig eindproduct kan dus ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid. Tytgat is bang dat sommige scholieren het stappenplan voor eigen xtc heel interessant zullen vinden. Gelukkig zal behalve het risico ook de prijs van enkele honderden euro’s voor de grondstoffen de meeste tieners op andere gedachten brengen.

Bezine opwarmen

“Wetenschappelijk gezien is de informatie van deze scholier niet van slechte kwaliteit. Maar de manier van werken houdt toch ernstige gevaren in. Zo raadt hij in de tweede stap aan om benzine te verwarmen tot 100 graden. Wie dat thuis doet, riskeert een ontploffing.”

“De scholier heeft erg weinig aandacht voor bescherming. Wie met zoutzuur en xyleen werkt, mag die stoffen niet inademen. Daar rept hij met geen woord over.”

Rommel

“Het is ook zeker af te raden om een eindproduct te proberen. Niet alleen zijn drugs illegaal, amateurs riskeren gevaarlijke dosissen of volslagen rommel te slikken. Bovendien: dit kost dagen werk en veel geld. Het glaswerk alleen al vereist een investering van enkele honderden euro’s.”

Ook Tytgat vermoedt overigens dat de ‘scholier’ de handleiding heeft overgeschreven van een of andere obscure website.

Mooie reacties

“Ik kan best begrijpen dat een lesgever zijn leerlingen heeft gevraagd om een werkstuk te maken rond xtc. Scheikundig gezien zijn dit wel mooie reacties. Maar zo’n gedetailleerd recept, is ronduit gevaarlijk.”

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden