NAC-historie: NAC Breda – FC Twente

Foto: Creative Commons

NAC speelde afgelopen vrijdag knap gelijk tegen rivaal Willem II.  De ploeg van Stijn Vreven heeft bij vlagen goed voetbal laten zien en verdiende eigenlijk meer dan een punt.  Het is te hopen dat NAC de goede vorm van afgelopen twee wedstrijden door kan zetten.  Vanavond komt  in een wit Rat Verlegh stadion  FC Twente op bezoek.  NAC moet winnen om richting de middenmoot te kruipen.

Als je naar de ranglijst kijkt, is het een raar gezicht. FC Twente staat namelijk onderaan de ranglijst, terwijl het toch vrij aardige spelers heeft. Het lijkt er alleen niet echt uit te komen. Kijk naar keeper Brondeel. Vorig jaar een puntenpakker bij NAC, maar sinds hij bij FC Twente in de basis staat, bakt de Belg er helemaal niks meer van.  Zestien tegendoelpunten in de laatste 5 wedstrijden hebben er voor gezorgd dat de club uit Enschede op de 18e plek staat.

Kampioenswedstrijd

Hoe groot was het contrast met het seizoen 2009/2010. FC Twente stond bovenaan de ranglijst en stond een punt voor op nummer twee Ajax.  Met nog 1 speelronde te gaan moest  FC Twente drie punten halen om het kampioenschap veilig te stellen. Dat moest nota bene gebeuren in Breda. FC Twente deed wat het moest doen en won de wedstrijd simpel met 0-2, door doelpunten van Ruiz en Stoch. De club uit Enschede werd daardoor voor het eerst in de historie kampioen.

Bron: Fox sports

 

Onderlinge resultaten

NAC en FC Twente troffen elkaar eerder s 50 keer in Breda op Eredivisieniveau. Twintig maal bleven de drie punten in Breda, terwijl de Tukker zeventien keer wisten te winnen. Dertien keer eindigde het duel in een gelijkspel. In deze 50 duels liet NAC het thuispubliek 62 keer juichen, 53 keer was het het uitvak wat feestvierde.  De laatste overwinning van NAC was op 13 november 2010. De uitslag werd 2-1 voor NAC en bezorgde Twente daarmee de eerste nederlaag van het seizoen. De laatste keer dat NAC- FC Twente werd gespeeld, was in 2014 en eindigde in 1-1.

De grootste overwinning in de Eredivisie werd behaald op 27 november 1960. Aan de Beatrixstraat werd het destijds 5-1 tegen het toenmalige sc Enschede. De grootste winstpartij van FC Twente in Breda was echter twee jaar ervoor. De Tukkers vertrokken op 14 september 1958 met 0-3 terug naar Twente.

totaal maakte een elftal spelers de overstap naar Twente of andersom. De eerste was Martien Vreijsen in 1982, waarna na hem onder andere Ronnie Stam, Thilo Leugers en Robbert Schilder volgden.

Huidige vorm beide clubs

FC Twente heeft onlangs nog trainer René Hake ontslagen vanwege teleurstellende resultaten. Opvolger Gert-Jan Verbeek doet het niet beter. Uit de laatste vier wedstrijden haalde de ploeg van Verbeek maar een schamel puntje. Dat was dan wel tegen Ajax.  In de laatste vier wedstrijden kreeg de club uit Enschede twaalf doelpunten tegen en scoorde het zelf vijf keer.

NAC is op dit moment wat beter in vorm. Uit de laatste vier duels werden vier punten gehaald. Tegen Excelsior werd er gewonnen (3-1) en tegen Willem II werd het gelijk (1-1). NAC kreeg in deze vier wedstrijden ook twaalf doelpunten tegen en scoorde net als Twente vijf keer.

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen