Breda ontwikkelt Talentencentrum top- en breedtesport

Foto: David Slager

Een multifunctioneel sportcomplex voor zowel talentontwikkeling als breedtesport dat voldoet aan de normen van NOC*NSF is haalbaar en betaalbaar in Breda. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de gemeente Breda en ROC West-Brabant hebben laten uitvoeren.

Talentontwikkeling van sporters in Breda en de regio is één van de speerpunten in de sportvisie ‘Team Breda’. ROC-West-Brabant heeft al jaren goed bewegingsonderwijs en kan nu een volwaardige nieuwe MBO-opleiding Sport en Bewegen faciliteren. Ook voorziet het in de behoefte aan extra binnensportruimte voor verenigingen. Daarnaast krijgt Breda nu een sporthal waar topsporttrainingen en -wedstrijden kunnen plaatsvinden. Locatie wordt het terrein van het Vitalis College aan de Terheijdenseweg.

Wethouder Paul de Beer van Sport: “Het Talentencentrum geeft een flinke impuls aan talentonwikkeling. Het capaciteitsonderzoek sportaccommodaties geeft aan dat ook voor breedtesport meer ruimte nodig is. Daarin voorziet het centrum ook. Talentvolle sporters, zonder of met beperking, kunnen zich in onze eigen regio ontwikkelen en doorstromen naar de echte top. Zij zijn ambassadeurs om ook anderen aan het sporten en bewegen te krijgen. De nieuwe MBO-opleiding Sport en Bewegen van ROC West-Brabant gaat daar ook een boost aan geven. Ook verenigingen kunnen doorgroeien naar subtop of top met deze voorziening en we kunnen landelijke en regionale topsportwedstrijden naar Breda halen. Breda brengt hier topsport, breedtesport, onderwijs en regio samen”.

Bezetting talentencentrum
ROC West-Brabant huurt overdag structureel uren in. Ook voorziet de nieuwe sporthal in de behoefte van verenigingen aan meer trainingsuren. Ondermeer Volleybalvereniging De Burgst en basketbalvereniging de Barons kunnen hier hun ambitie invullen om op een hoger niveau te spelen. Het Talentencentrum wordt een ontmoetingsplaats voor sporters en sportfaciliteiten, een soort ‘sportcampus’. Fysiotherapie, fitness en sport-ondersteunende medische functies krijgen een plek.

Samenwerking ROC West-Brabant
ROC West-Brabant start met ingang van schooljaar 2018-2019 de nieuwe opleiding Sport en Bewegen op mbo-niveau 2, 3 en 4. De opleidingen worden volledig in Breda (locatie Vitalis College) gegeven. Er is een nauwe samenwerking met het werkveld in (de regio) Breda, zowel in de afstemming over het curriculum, als in de samenwerking rondom stageplekken. Het plan voor het ontwikkelen van een talentencentrum aan de Terheijdenseweg, past uitstekend in de visie op sport, bewegen en leren van deze opleiding. Bovendien versterkt het de samenwerking tussen gemeente en (v)mbo-onderwijs.

Rob Neutelings, Raad van Bestuur ROC West-Brabant: “Over enkele jaren kunnen studenten van de opleiding Sport en Bewegen gebruik maken van een prachtige accommodatie. Het mooie van dit multifunctionele concept is, dat het ook kansen biedt aan bijvoorbeeld mbo-studenten Zorg en Welzijn en onze vmbo-leerlingen van Scala. Onze studenten zijn door de brede maatschappelijke visie op dit talentencentrum straks nog beter, nog eerder en nog directer betrokken bij de wijk en de maatschappij waarin zij later gaan werken.”

Cookieinstellingen