5 wijze lessen van Roda-cultheld Rutjes voor Stijn Vreven

https://www.youtube.com/watch?v=8xecdQmv_Ys

Stijn Vreven, geroemd door zijn prestaties als NAC-trainer en bekritiseerd om zijn gedrag langs de lijn. Zondag tegen Roda JC zit de oefenmeester door een schorsing weer op de tribune. Nu Roda-cultheld Nathan Rutjes op bezoek komt, is dit het moment om ‘de indiaan’ te inspireren met een aantal van zijn gevleugelde uitspraken.

1. ‘De keuzes die de scheidsrechter heeft gemaakt waren volgens mij hartstikke terecht. Ik denk dat we vooral onszelf hebben benadeeld.’

Dat zei Rutjes twee jaar geleden na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Roda verloor voor eigen publiek kansloos met 0-3 en tot overmaat van ramp werden twee spelers al vóór rust van het veld gestuurd. Het publiek in Kerkrade was woedend op de scheidsrechter, maar Rutjes toonde zich sportief. Direct na de wedstrijd legde hij de schuld bij de ploeg neer en nam het op voor de arbiter.

NAC-trainer Vreven legde zich ook neer bij de beslissing van de leidsman toen hij tegen Feyenoord voor de derde keer dit seizoen naar de tribune werd gestuurd. Maar voor de camera’s van FOX Sports zei hij ook dat hij de keuze teleurstellend vond. ‘Dan zeggen ze dat je je als trainer moet beheersen, maar ik vind dit een heel terechte reactie’, zei hij over zijn woede toen NAC een strafschop zou zijn onthouden. ‘In de wedstrijd tegen Willem ll zei hij (scheidsrechter Bas Nijhuis, red.) dat hij mij nooit direct zou wegsturen, dat hij emoties snapt in het voetbal en dat hij mij altijd eerst een waarschuwing zou geven.’

Of je zijn gedrag langs de lijn goedkeurt of niet, wanneer Vreven zich zo positief zou opstellen als Rutjes mag hij misschien vaker in de dug-out blijven zitten.

2. ‘Je kan niet weten of ik niet teleurgesteld ben, maar ik geef gewoon een normaal interview.’

Toegegeven, Vreven staat bijna altijd keurig de pers te woord. Veel rustiger dan tijdens de wedstrijd beantwoordt hij alle vragen van journalisten. Maar na de zoveelste vraag over zijn rode kaart tegen Feyenoord was Vreven er klaar mee. Tijdens het NOS-interview met Arno Vermeulen liep hij gefrustreerd weg.

Cultheld Rutjes stelde in een praatprogramma van FOX dat supporters die hem vragen waarom hij niet teleurgesteld is na een slechte wedstrijd, dat helemaal niet kunnen weten. ‘Ik geef gewoon een normaal interview.’ Door zijn positieve antwoorden bij interviews lijkt het alleen alsof Rutjes nooit teleurgesteld is. Er zijn ook voetballers die na een slechte wedstrijd geen commentaar geven of, net als Vreven, tijdens het interview weglopen.

In alle eerlijkheid moet wel worden meegedeeld dat Vreven uiteindelijk opnieuw voor de camera verscheen om vragen van de NOS te beantwoorden. Achteraf had hij spijt van zijn reactie. ‘Ik wil graag mijn excuses maken voor mijn gedrag bij het interview’, zei hij in het NOS-programma Studio Voetbal. Klasse!

3. ‘Het was te opzichtig, hè?’

Deze uitspraak maakte Rutjes grappend naar FOX-verslaggever Hans Kraay Jr. toen hij de voetballer plagend beschuldigde van onsportief gedrag. Hij had de bal over de reclameborden gegooid om de winst van Roda tegen Sparta over de streep te trekken. Voor de camera gaf hij toe dat hij het misschien niet goed had aangepakt. Lachend constateerde Rutjes wel dat hij best soepel over de boarding heen ging. ‘Ja, ondanks mijn drieëndertigjarige leeftijd.’

Vreven vindt het iets moeilijker om fouten toe te geven of erover te lachen. Hij zou totaal niets willen veranderen aan de manier waarop hij coacht. ‘Ik kom op voor mijn spelers. Als ze onrecht wordt aangedaan, reageer ik zo’, zegt de trainer daarover. Iets meer openheid en een glimlach kunnen wonderen doen. Misschien kijkt de KNVB zelfs mee en zien ze ook Vrevens zachte kant.

4. ‘We hebben de laatste reddingsboei van de Titanic gepakt.’

Dat je aan het einde van het seizoen enthousiast kunt zijn over het resultaat terwijl je toch bescheiden blijft, bewijst rasoptimist Nathan Rutjes. Na handhaving in de play-offs tegen streekgenoot MVV Maastricht blikte de speler met Simon Zijlemans van Voetbal Inside nuchter, maar met een twinkeling in zijn ogen terug op de wedstrijd. ‘Dat is het mooie van een derby: het gaat alle kanten op en uiteindelijk wordt het karaktervoetbal. Het recht van de sterkste. En we zijn ook wel een paar keer goed weggekomen, laten we eerlijk zijn, maar daar praten we nu niet meer over.’

Het klinkt als iets dat Vreven zou kunnen zeggen. Echter plaatste de NAC-trainer na de promotie vorig jaar zichzelf óók qua emotie op de achtergrond. Bescheiden, bijna schichtig, stond hij achteraan op het podium op P5 toen zijn ploeg het feestje vierde met de supporters. Terwijl hij niet kon geloven dat het publiek hem toezong, vertelde hij Omroep Brabant dat hij niet iemand is die voorop gaat in de polonaise. ‘Ik kan er wel van genieten, maar dan op de achtergrond.’ Die ingetogenheid is te waarderen, maar Rutjes laat zien dat ‘de indiaan’ zich niet weg hoéft te cijferen.

5. ‘Rustig, we hebben alles onder controle.’

Na de bekerwedstrijd tegen PSV wilde de verslaggever van FOX Sports het even hebben over de bizarre week die Nathan Rutjes achter de rug had. Een week eerder gingen zijn positieve uitspraken na de wedstrijd tegen Heerenveen viral op het internet. Zijn vader vroeg zich af wat er allemaal aan de hand was en belde hem op. ‘Ik zei: pap, rustig, we hebben alles onder controle. Hij zei: dan is het goed jongen, want we houden wel de beentjes op de grond.’

Stijn Vreven staat dan misschien met beide benen op de grond, zijn gedrag op de training en tijdens de wedstrijden is niet rustig te noemen. Wie weet doen de adviezen van Rutjes wonderen. En misschien heeft ADO-speler Tom Beugelsdijk de trainer vorige week ook al wat wijsheden bijgebracht.

Meer over NAC Breda

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen